Kako izgleda život u profesionalnoj kuhinji iz prve su se ruke, u sklopu Story Gourmet projekta 'Kuhaj kao chef', imali priliku uvjeriti četiri zaljubljenika u kuhanje: Duje Prlj, koji se usavršavao u restoranu Lari & Penati, Krešimir Bonačić-Krešić u slastičarnici Magnolia, Luka Džaja u El Toru i jedina žena među mušketirima, Maja Šipek, koja je dva tjedna upijala znanje od Marina Medaka u restoranu RougeMarin. Uz RougeMarin ju, kaže Maja, vežu neke lijepe privatne uspomene, a kako ju i hrana baš nikada nije razočarala, logično je bilo da se na natječaj 'Kuhaj kao chef' prijavila baš za taj restoran. Osim toga, iznimno cijeni Marina Medaka kao chefa i poduzetnika, a činjenica da je bio spreman podijeliti djelić svojeg znanja i vještina s njom, još ju je više oduševila.
Što je sve naučila u Rougemarinu imat će priliku demonstrirati na gastro eventu Food Market by Story Gourmet, koji će se od 7. do 10. travnja održati u zagrebačkoj Hali, na adresi Slavonska avenija 3b. Tamo će za Zagrepčane i njihove goste chefovi restorana El Toro, Lari & Penati i RougeMarin te slastičarnici Magnolia, zajedno s kandidatima koji su mentorirali, pripremati svoje specijalitete, a sve uz bogat glazbeni program, afterwork partyje, masterclassove, food makret i vinski sajam. Nakon Duje, Krešimira i Luke upoznajte i – Maju Šipek.
Moja omiljena kuhinja je...
Kada bih se morala odučiti za samo jednu kuhinju, to bi definitivno bila talijanska, ali zapravo bi mi idealna kombinacija bila ona talijanske i francuske kuhinje. Kako dolazim iz južne Dalmacije, naš način kuhanja zapravo ima dosta sličnosti s talijanskim, stavljajući u prvi plan jednostavnost i kvalitetu namirnica. Kod francuske volim neumjerenost u vinu, maslacu i svježem začinskom bilju.
Chef koji mi je uzor...
Nemam neki uzor, mnogi su mi chefovi zanimljivi, ali jako mi se sviđa priča chefice Ane Roš iz Hiše Franko. Od samouke kuharice do najboljeg ženskog chefa na svijetu zaista je impresivno postignuće.
Jeste li slatki ili slani tip?
Definitivno slani. Volim pripremati slastice, ali uvijek ću odabrati, recimo, kruh prije čokolade.
Moje omiljeno jelo...
Riba i morski plodovi u svim kombinacijama. Škamp, kozice, mol... Gradele, buzara ili brudet. Sasvim svejedno. Osim toga, pohana cvjetača. :D
Kuhanje vam je gušt, može li postati i posao?
Definitivno bih voljela ići u tom smjeru, ali svjesna sam da mi treba još puno znanja i prakse kako bih snove pretvorila u stvarnost.
Planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo?
Učiti, vježbati i pokušati upiti što više znanja od chefa Medaka. Zaista mislim da trebam ići korak po korak, ali ovo je zasigurno korak u smjeru u kojem se želim razvijati i do neba sam zahvalna na ovakvoj prilici.
Nikad nisam probala, a voljela bih...
Morskog ježinca, pad thai na Tajlandu te pravu paellu valencianu u Španjolskoj. To mi prvo pada na pamet, ali i još puno toga.
Svjetski restoran koji želim posjetiti...
Već spomenutu Hišu Franko u susjednoj nam Sloveniji. Nakon dvije Michelinove zvjezdice, 2021. godine odabrani su među top 50 restorana u svijetu pa mislim da to govori o kakvom restoranu i konceptu se radi. Također bih voljela posjetiti i White Rabbit u Moskvi i potpuno drugačiji Alchemist u Kopenhagenu.
Od koga ste naučili kuhati?
Ovdje mi samo jedna osoba pada na pamet, a to je moja mama, iako me na kuhanje, iskreno, ponajviše primorala sila prilika i samostalan život u Zagrebu. Intenzivnije sam počela kuhati u ovom razdoblju korone, dakle posljednje dvije godine.
Gdje pronalazite inspiraciju za jela koja kuhate?
Posjedujem nekoliko kuharica koje sam dobila na dar od dragih osoba ili sam ih poklonila samoj sebi. S guštom kuham najviše vikendom jer tijekom tjedna nakon posla uglavnom spremam jednostavna i brza jela. Osim kuharica, tu su kulinarske emisije i food blogovi te neizbježne društvene mreže.
Pratite li StoryGourmet, jedini časopis kojeg stvaraju chefovi? Je li on dobar izvor inspiracije?
Ponajviše web stranicu, iako imam i nekoliko primjeraka časopisa. Više od samih recepata volim čitati recenzije restorana jer tako skupljam inspiraciju za sljedeću gastro destinaciju.
Više o eventu Food Market by Story Gourmet saznajte OVDJE.
Projekt donosimo u suradnji s Vina Laguna, Vina Belje, Ol Istria, Braun, Kenwood, Ledo, Barcaffe.