JEDNA STVAR U LJUBAVI OPASNIJA I OD VARANJA: Tanka je granica između veze u kojoj cvjetaju ruže i tempirane bombe

Suovisnost je problem koji se u vezama sve češće može susresti, a evo i kako ga prepoznati i zašto biste u vezi trebali težiti kolikoj tolikoj slobodi.

Instagram

Kada je riječ o ljubavnim odnosima, iznimno je važno znati što je zdravo, a što nezdravo, s obzirom na to da su veze jedan od (naj)većih i (naj)važnijih segmenata naših života.

Navikli smo često slušati o prevarama, ljubomori pa čak i toksičnim vezama, no jedna stvar koja je poprilično opasna i o kojoj se definitivno ne govori dovoljno je suovisnost. Ova osobina odnosa može biti iznimno štetna kako za vas, tako i za osobu s kojom ste u vezi budući da stoji na putu do obostrano zadovoljavajućeg, zdravog odnosa, a razlog njezine opasnosti leži u tome što je u stanju sabotirati vašu sposobnost samostalnog funkcioniranja.

Dinamika zdravih odnosa mora omogućiti prostor ne samo za zajednički identitet para, već i za samostalni identitet svakog pojedinca. U većini veza će postojati trenuci u kojima jedna osoba ima određene potrebe, a druga osoba ispunjava potrebe tog partnera, ali često u nezdravim suovisnim odnosima potrebe jedne (ili obje) strane postaju krajnje jednostrane i kontroliraju sve druge aspekte odnosa. Jednostavno rečeno, suovisnost je odnos u kojem se dvije osobe koje su u vezi previše oslanjaju ili ovise jedna o drugoj – i upravo to vezu čini nezdravom.

1. Zdrave granice važne su za svaku zdravu vezu. Međutim, u suovisnom odnosu te će se granice srušiti, a to može značiti da će vaše osobne želje i potrebe na kraju biti ugrožene.

2. Budući da suovisni odnosi često uključuju jednog partnera koji više daje i jednog koji traži, pripazite da sve što se događa između vas i vašeg partnera bude u ravnoteži. Nemojte dopustiti da jedna osoba uvijek donosi sve odluke, bilo da se radi o vašim financijama, društvenom životu, praznicima ili bilo čemu drugome.