Osim što su izuzetno ukusne, višnje, kao i ostalo voće, imaju dobra svojstva za naš organizam. Ako ovih dana razmišljate što kupiti od voća, neka vaš izbor budu višnje, po mogućnosti domaće.
Iskoristite li sezonu višanja i uključite ih u svoju prehranu ovog proljeća, tijelo će vam biti zahvalno.
12 benefita višanja:
1. Smanjuju rizik od nekih oblika raka. Antocijani i drugi biljni pigmenti, koji trešnjama daju tamno tamnocrvenu boju, mogu svojim antioksidativnim djelovanjem zaštititi stanice od mutacija i smanjiti rizik od malignih bolesti.
2. Smanjiti rizik od infarkta miokarda. Višnje sprječavaju oksidaciju štetnog LDL kolesterola koji oštećuje stijenke krvnih žila. Za zdravo srce, često jedite višnje.
3. Svojim utjecajem na smanjenje ateroskleroze mogu osigurati zdrave krvne žile mozga, a time i zaštititi od moždanog udara.
4. Muškarci koji žele potomstvo trebali bi često jesti višnje. Antioksidansi i vitamini, prvenstveno vitamin C, kojim su višnje bogate, poboljšavaju kvalitetu sperme.
5. Za zdrav vid birajte višnje, jer blagotvorno djeluju na stanice oka.
6. Sadrži kumarin i smanjuje sklonost krvi zgrušavanju. Time se smanjuje rizik od tromboze.
7. Zbog visokog udjela kalija potiču izbacivanje tekućine i snižavaju krvni tlak. Osobe s hipertenzijom trebale bi ih jesti češće.
8. Višnje smanjuju upalne procese u tijelu i ublažava probleme upalnih reumatskih bolesti, posebice reumatoidnog artritisa.
9. Pomaže kod gihta. Smanjuje količinu mokraćne kiseline koja je glavni krivac za nastanak gihta i pogoršanje ove bolesti.
10. Sadrže puno željeza, pa ako ste anemični, dodajte ga u prehranu. Preporuča se i ženama s obilnim menstruacijama koje su sklone anemiji.
11. Redovita konzumacija smanjuje rizik od dijabetesa. Osobe koje već imaju dijabetes trebale bi konzumirati ograničenu količinu višanja, jer sadrže puno šećera, puno više od višanja.
12. Jača krvne žile, posebno kapilare.