DOSTA JE DEBLJANJA ZBOG POGREŠNE HRANE U POGREŠNO VRIJEME: Napokon je otkriveno koji je idealan međuobrok

pixeles

Grickanje između obroka često se smatra glavnim krivcem za višak kilograma. Većina ljudi gotovo nesvjesno poseže za različitim zalogajima, tek toliko da nešto stave u usta i osiguraju dozu energije, a najčešće pritom njihov mozak uopće ne registrira unos hrane. Te male dnevne krize, u kojima ljudi najčešće posežu za nezdravim slatkišima ili pekarskim proizvodima, zapravo se javljaju zbog toga što nepravilno raspoređujemo obroke, odnosno jedemo pogrešnu hranu u pogrešno doba dana, ali i zato što stalnim grickanjem probavi ne dozvoljavamo da se odmori. Naime, optimalni razmak između dva glavna obroka trebao bi biti najmanje tri sata (poželjno i četiri), a ako nam je u određenom trenutku, primjerice nakon napornog treninga, potreban 'boost', kao idealan međuobrok preporučuju se – proteini.

Robert Gašpert 

Postoji određeno vrijeme za stvaranje energije, potrošnju energije, stvaranje masnih naslaga i sl., pa tako – primjerice – unosimo li u večernjim satima masnoće i šećere naše će stanice dodatno pohranjivati mast. Također, i tjestenina za večernji obrok pogrešan je odabir, jer će nam priskrbiti višak kilograma. Naime, mogućnost da tjesteninu iskoristimo za stvaranje energije ne postoji u večernjim satima zbog neaktivnosti odgovarajućih enzima u ovo doba dana. Kruh, tjestenina, riža i škrobno povrće (grah, grašak, leća, krumpir) jedu se tako najkasnije do 15 sati, a proteini su idealni za međuobrok. Dolcela Hi Proteini shake-ovi, koji se jednostavno pripremaju (dovoljno je samo sadržaj vrećice pomiješati s vodom ili mlijekom te protresti), dolaze u četiri okusa - brownie, cookie, cheesecake malina i tiramisu – a u jednom pakiranju sadrže čak 20 g proteina, odličan su međuobrok, a posebice u pauzi na poslu ili od učenja, tijekom putovanja, na plaži...

Robert Gašpert 

Našim metabolizmom, dakle, upravljaju hormoni i enzimi koji se izlučuju u organima u točno određeno vrijeme i te zakonitosti treba poštovati. Tako je važno da i nakon treninga ili općenito kad osjećamo pad energije, pojedemo proteinski obrok. Tu su opet idealni Dolcela Hi Protein shake-ovi, jer su praktični, jednostavni za pripremu i zadovoljavaju 'kriterije' baš svačijeg nepca. Evo dva odlična i jednostavna recepta za brzi break…

Tiramisu shake za coffee brake

Dolcela 

Sastojci: 200 ml mlijeka, 1 Dolcela Hi Protein Tiramisu Shake (40 g), Vegeta Maestro mljeveni Cimet, 1 žlica mascarpone sira, kockice leda

Priprema: dobro promiješajte mlijeko, Dolcela Hi Protein Tiramisu Shake, cimet, mascarpone sir i kockice leda kako biste dobili kremastu strukturu. Od malo mlijeka napravite kremastu pjenicu, stavite na pripremljeni shake, pospite čokoladnim mrvicama i odmah poslužite.

Brownie shake s avokadom

Dolcela 

Sastojci: 200 ml O'Plant Zob & Badem biljnog napitka, ½ šalice lista mladog špinata (ili kelja, lista celera), ½ zrelog avokada, ¼ žličice Vegeta Maestro đumbira, 1 Dolcela HI Protein Brownie Shake (40 g)

Priprema: U blender stavite biljni napitak, špinat i avokado. Dodajte đumbir, Dolcela Hi Protein Brownie Shake i sve dobro promiješajte da dobijete kremastu strukturu.

*Sadržaj nastao u suradnji s Dolcelom.