VRUĆE VAM JE? Popularni barista otkrio nam je tajnu najbolje ledene kave

Robert Gašpert

Slavni Honoré de Balzac pio je, kažu, 20-ak šalica kave dnevno i vjerovalo se da je to istinski stimuliralo ideje za njegovo pisanje. Iako bi stručnjaci danas tu naviku definitivno okarakterizirali kao 'too much', kava je još uvijek najomiljeniji napitak mnogih i ritual uz kojeg se događaju ključne stvari u našim životima. Kad vanjska temperatura krene rasti, rado posežemo i za kavom u ledenoj varijanti. Espresso, kockice leda i mlijeko u visokoj čaši te kuglica sladoleda po želji – savršena je formula za ljetni užitak. No priprema ledenih kava, baš kao i koktela, prava je umjetnička kreacija i nadahnuće za one koji ih stvaraju.

Danas, više neko ikada prije, pazi se na kvalitetu svakog sastojka, pa – osim vrhunske kave – sve više ljudi traži alternative kravljem mlijeku. Ozbiljno raste popularnost biljnih napitaka – podaci neprofitne organizacijeThe Good Food Institute kažu kako čak 32% ljudi pije biljne napitke, što je rast od 10% u odnosu na godinu ranije. Stoga smo osoblje popularnog zagrebačkog bara Johann Franck stavili pred važan izazov – da za nas osmisle hit ledenu kavu ljeta, koju ćemo obožavati, a koju će pripremiti s O'Plant Zob Barista biljnim napitkom. Zašto baš O'Plant Barista? Zato što je savršene kremaste strukture, punog okusa i bez laktoze, što nije zanemarivo, jer je sve više ljudi intolerantno na ovaj mliječni šećer.

Robert Gašpert 

Rekli smo im da želimo samo vrhunske sastojke u svojoj ledenoj kavi. O'Plant Zob Barista, osim što je savršeno kremast i, doista, posebnog okusa, ne sadrži šećer, što je još jedan veliki plus. I to ne samo za pripremu toplih i hladnih napitaka, već i mnogobrojnih slastica. Ekipa iz Johann Francka potrudila se 'složiti' pravo savršenstvo u čaši. I baš su nas iznenadili.

Robert Gašpert 
Robert Gašpert 

Kad su nam poslužili Ice of O'Plant bili smo sigurni da je unutra dodan neki alkohol, no prevarili smo se. Savršen i specifičan okus, a posebice kremastu strukturu, ovo je ledenoj kavi definitivno dao i novi omiljeni Barista u gradu – O'Plant Zob Barista biljni napitak. Evo recepta… Uživajte!

Ice of O'Plant

Robert Gašpert 

Sastojci: 0,6 dl O'Plant Zob Barista biljnog napitka, 0,03 dl sirupa od badema, 0,5 dcl slatkog vrhnja, dupli espresso, led
Priprema: U visoku čašu (3 dcl) do pola staviti led, dodati O'Plant Zob Barista biljni napitak, potom sirup od badema i slatko vrhnje te na kraju dupli espresso. Sve premjestiti u shaker i dobro protresti da se sastojci sjedine i led lagano otopi. Kroz cjedilo preliti u manju čašu za ledenu kavu.

Robert Gašpert 

Story 

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom 0'Plant.