IZA JEZIVOG UBOJSTVA MAJKE I DJETETA STAJALA JE BIZARNA SEKTA: Serija snimljena po istinitom događaju ledi krv u žilama

Istinita priča iza serije Under the Banner of Heaven

Profimedia

Ljubiteljima krimi tema sigurno ispod radara nije prošla nova mini serija pod nazivom 'Under the Banner of Heaven' čija radnja i sama po sebi zvuči brutalno i zastrašujuće, no zasigurno će zvučati još strašnije ako vam otkrijemo da je snimljena prema istinitom događaju.

Drama, u kojoj glume Andrew Garfield i Daisy Edgar-Jones, inspirirana je true crime pričom o majci i djetetu koji su ubijeni 24. srpnja 1984. godine. Radi se o adaptaciji knjige 'Under the Banner of Heaven: A Story of Violent Faith'.

I dok je lik detektiva Jeba Pyrea, kojeg je utjelovio Garfield, fikcionalan, slučaj koji on istražuje u seriji je itekako stvaran.

Under the Banner of Heaven trailer  YouTube

U centru priče je stravično ubojstvo 24-godišnje Brende Lafferty i njene 15-mjesečne bebe Erice koje su ubijene u svom domu u American Forku u američkoj državi Utah, a čija tijela je pronašao Brendin suprug Allen koji je u vrijeme kad su ubojstva počinjena bio na poslu.

Brendu je pronašao na kuhinjskom podu dok je tijelo malene Erice ležalo u njenoj kolijevci. Ispostavilo se da su ubojstva počinila Allenova braća, Ron i Dan, obojica fundamentalistički Mormoni. Ron je tako tvrdio da mu je bog rekao da 'ukloni' svoju šogoricu i nećakinju.

Nakon što su ekskomunicirani iz mormonske crkve zbog svojih fundamentalističkih pogleda, Ron i Dan su osnovali vlastitu sektu koja se temeljila na mormonizmu, a pravila su bila i više nego stroga. Njihovim je suprugama bilo zabranjeno razgovarati s bilo kim izvan obitelji ako njihov suprug nije prisutan, a nisu smjele voziti automobil niti posjedovati novac.

Djecu su ispisali iz škole, a obiteljima je bilo zabranjeno koristiti modernu medicinu. Kršenje ovih pravila kažnjavalo bi se teškim batinama.

YouTube 

I sam je Allan razmišljao o tome da se pridruži sekti, no od toga ga je odgovorila supruga kojoj je smetalo što sekta dopušta poligamiju, ali i ostala stroga pravila.

Sve to bilo je teško za izdržati i Ronovim i Danovim suprugama Dianni i Matildi koje su na kraju od Brende tražile savjete kako postupiti, nakon čega je Dianna ostavila supruga i odvela djecu sa sobom.

Ron je za suprugin odlazak krivio Brendu, a kako prenosi LADbible, sudski dokumenti pokazuju da je vjerovao i da će malena Erica, kad odraste, biti 'jednako vrijedna prezira kao i njena majka'.

Nakon ubojstava, braća su pobjegla u Nevadu gdje su kasnije i uhićena u jednom kasinu.

Dan Lafferty na suđenju je zastupao samog sebe te je proglašen krivim i osuđen na dvije doživotne zatvorske kazne bez mogućnosti izlaska na uvjetnu slobodu i još uvijek se nalazi u državnom zatvoru u Uti.

Njegov brat Ron je u zatvoru pokušao počiniti samoubojstvo što je ostavilo posljedice na njegovo mentalno zdravlje, no u to su vrijeme psihijatri odlučili da je sposoban za suđenje na kojem je bio osuđen na smrt.

Presuda je ipak odbačena 1991. zbog zakonskih pogrešaka tijekom suđenja, kao i njegovih mentalnih sposobnosti, no kasnije je ponovo proglašen sposobnim za suđenje te je 1996. ponovo osuđen na smrt. Izvršenje smrtne presude nije dočekao, već je preminuo od prirodne smrti u studenom 2019. u dobi od 78 godina.