NE PROPUSTITE: Novi kolovoški broj magazina National Geographic Hrvatska je u prodaji!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i novim pretplatnicima darovat ćemo dvije knjige “Potresi, divovi koji se ponekad bude” autora Hrvoja Tkalčića i “Poziv na promišljanje svijeta” autorice Maje Göpel u izdanju Naklade Ljevak. Vrijednost dara je 328 kuna, a cijena godišnje pretplate, uz jedan broj gratis iznosi 490 kuna.

ng

Ne propustite novi broj omiljenog popularnoznanstvenog časopisa! Novi ljetni broj National Geographic Hrvatska potražite na prodajnim mjestima od 10. kolovoza i prepustite se ljetnom uživanju uz brojne zanimljive teme!

U novom broju omiljenog popularno znanstvenog časopisa doznajte sve o svjetski popularnom Stonehengeu i zahvaljujući novim tehnologijama saznajte koja su otkrića transformirala naša shvaćanja ove najpoznatije britanske atrakcije. U National Geographic Hrvatska pročitajte sve o dosadašnjim i novim izazovima koji čekaju Indiju i na čijim rezultatima možda ovisi budućnost planeta. Pogledajte i očaravajuće fotografije teksaškog nacionalnog parka Big Bend, koji nosi mnoga iznenađenja, spoj kultura i gdje san o zapadnom Teksasu postaje stvarnost.

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i novim pretplatnicima darovat ćemo dvije knjige “Potresi, divovi koji se ponekad bude” autora Hrvoja Tkalčića i “Poziv na promišljanje svijeta” autorice Maje Göpel u izdanju Naklade Ljevak. Vrijednost dara je 328 kuna, a cijena godišnje pretplate, uz jedan broj gratis iznosi 490 kuna.

ng 

Uživajte u novom broju National Geographica Hrvatska, a u nastavku vam donosimo i riječ glavnog urednika Hrvoja Prćića iz koloviškog broja:

Nasušna energija

Mudri Aristotel svojedobno je rekao kako je energija uma esencija života. Promatrajući što se događa s planetom, koji teško pati uglavnom zbog lošeg iskorištavanja pogonske energije, može se zaključiti da baš ne koristimo energiju uma, ergo gubimo esenciju života. A kao što reče Bill Gates, što prešnije treba prestati koristiti naftu, ugljen, plin, drvo, razne spalionice i prijeći u prvome redu na obnovljive izvore energije, potom na fisijske nuklearne elektrane, a kad bismo nekim energetskim čudom ovladali fuzijom, o čemu govori mala najava eksperimentalnog ITER-a u ovom broju (znate li da na njemu rade i naši znanstvenici?), to bi nam riješilo probleme.

ng 

S druge strane, tema o energetski osviještenoj politici i ponašanju u Indiji treba biti putokaz za sve. Gledam kako to ide u Hrvatskoj. Mislim da nedovoljno koristimo sunce i da država nedovoljno stimulira solarne ćelije i grijače vode, nedovoljno u industriju i poljoprivredu inkorporiramo zelenu energiju i održive sustave, nedovoljno ulažemo u znanstvena istraživanja, gotovo nikako ne rješavamo probleme recikliranja i oporabe, mlako se borimo protiv kemikalija i zagađenja, zapustili smo kvalitetnu i sustavnu pronatalitetnu politiku, poljoprivreda je u škripcu... Zloguko zvučim, znam, ali dok se pržim na suncu kao nikad, dok prijeti smrzavanje ove zime, dok nam rijetko zabilježena suša ubija urode, dok cijene goriva skaču u nebo, dok juri inflacija... nameće se potvrda nužnosti borbe protiv globalnog zatopljenja i zagađenja, a tu i naša mala kap može puno značiti, zar ne?!

„Gotovo svaki način na koji danas proizvodimo električnu energiju, osim obnovljivih izvora energije u nastajanju i nuklearne energije, oslobađa CO2. Na globalnoj razini morat ćemo stvoriti novi sustav. Potrebna su nam energetska čuda..“ — Bill Gates