IZLOŽBA 'KATALONSKOG GENIJA BIZARNOSTI': Neviđena djela umjetnika kojeg su smatrali ludim mogu se pogledati još par dana

Ako još niste posjetili izložbu 'Nadstvarno', savjetujemo da iskoristite naredne dane i doživite umjetnost i stvaralaštvo najpoznatijeg umjetnika nadrealizma.

Privatna fotografija

Nema sumnje da je Opatija destinacija koja nas obogaćuje kulturom i na pozornice dovodi najpoznatija glazbena imena, a u galerije najveće svjetske umjetnike.

Suradnja ustanove Festival Opatija i tvrtke IPL Art rezultirala je jednom od najboljih izložbi u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina.

privatna arhiva 

Nakon prošlogodišnjeg velikog odaziva i uspjeha izložbe Picasso-Miro, u Opatiju je ovog ljeta stigla izložba 'Nadstvarno' Salvador Dalíja. Malo je riječi kojima bi se opisao ovaj ekstravagantni umjetnik, simbol nadrealizma i 'katalonski genij bizarnosti'.

Na izložbi imate priliku vidjeti stotinjak radova iz privatne kolekcije anonimnog njemačkog kolekcionara koju do sada još neviđenih umjetničkih djela. 

Profimedia 

S obzirom da je ovaj vrsni umjetnik stvarao u više umjetničkih smjerova, vidjet ćete njegove grafike, litografije, akvantintame i drvoreze.

Zanimljiva činjenica koju zna mali broj ljudi je da je Dalí surađivao s Waltom Disneyjem, ali i dizajnirao logo za španjolski brend Chupa Chups.

Privatna fotografija 

Još jedna činjenica po kojoj se izložba istaknula je da su se svi propagandni materijali tiskali u reclikliranom papiru, iz razloga što su organizatori htjeli 'ići u korak s vremenom i ekološkim rješenjima'

privatna arhiva 

Izložba se nalazi u opatijskog galeriji Juraj Šporer te je možete vidjeti svakim danom od 10 do 22 sata, ali samo do 20. rujna. Puna cijena ulaznice je 100 kuna.