PRIJESTOLNICA MODE KOJA SKRIVA PUNO VIŠE OD SKUPIH DUĆANA: Milano je hit destinacija, evo što vidjeti

Ove jeseni se isplati posjetiti Milano jer avio karte nikada nisu bile jeftinije. Izdvojili smo najzanimljivije atrakcije ovog grada.

Shutterstock

Otkako je Ryanair uveo niz niskobudžetnih linija koje iz Zagreba vode do mnogih zanimljivih destinacija diljem Europe, putovanja nikad nisu bila dostupnija.

Nema više višesatnog sjedenja po busevima, vlakovima i dosadnog čekanja po kolodvorima, u samo nekoliko sati možete već biti na svojoj europskoj destinaciji iz snova! Jedna od njih je ove jeseni i Milano, grad na sjeveru Italije koji možda nije glavna asocijacija na samu Italiju, već na modu i dizajnerske dućane, ali nudi i puno više od toga.

Taj predivan, golem grad svakako odskače od svih ostalih talijanskih gradova. Odiše glamurom, luksuzom i pravo je modno carstvo u koje fashion entuzijasti hrle iz cijeloga svijeta, ali nemojte se zavaravati – Milano nudi i puno više od toga.

Naime, to je grad s utjecajnom prošlošću i bogatom kulturnom baštinom. Zajte tako da je sv. Augustin kršten u bazilici koja je stajala u gradu, a koja je sada znana kao Piazza del Duomo; umjetnici Michelangelo i Leonardo da Vinci ovdje su djelovali, a tu se ustoličio i skladatelj skladatelj Verdi. Veliki tenor Enrico Caruso i dizajner Giorgio Armani svi ovdje žive i rade, a ovaj je grad i dom najslavnije operne kuće svijeta – Scali. Tu je Napoleon sam sebe okrunio, a Mussolini pokrenuo fašističku stranku. Danas pak Milano odiše modom i smatra se prijestolnicom svjetskih luksuznih brendova – pa ćete u njemu pronaći sve od high street brendova do najekskluzivnijih Pradinih, Fendi i Armani shopova.

U Milanu morate kušati milanski rižoto, pohane tanke odreske i brojne lokalne pizzete, a što sve vidjeti i koje atrakcije posjetiti saznajte u nastavku.

Il Duomo (katedrala u Milanu)

Masivna katedrala Santa Maria Nascente, koju nazivamo samo Il Duomo, treća je najveća crkva na svijetu, a izgleda apsolutno prekrasno. U svojoj mramornoj veličanstvenosti, mnogo je impresivnija izvana no iznutra, ali možete posjetiti i njezine krovove te tako dobiti najljepši pogled na grad. Krov nadvisuje 135 delikatno rezbarenih kamenih vrhunaca, a vanjska strana ukrašena je s 2,245 mramornih kipova. Ovdje Instagram influencerice i trendseterice snimaju najljepše fotke za društvene mreže pa ne čudi da je ovo atrakcija broj 1 ovog grada.

'Posljednja večera' Leonarda da Vincija

Gotičke ciglena crkva Santa Maria delle Grazie nastala je 1465., a danas se za njezin posjet morate predbilježiti tjednima. Naime, ovdje se nalazi da Vincijeva 'Posljednja večera', remek-djelo renesanse umjetnosti kojem se svakodnevno dive ljudi iz cijeloga svijeta.

Galleria Vittorio Emanuele II. - dom luksuznih trgovina i elegantnih kafića

S bočne strane milanske katedrale nalazi se velika galerija Vittorio Emanuele II. koju je dizajnirao Giuseppe Mengoni, a danas se smatra zaštitnim znakom Milana. U trenutku izgradnje se radilo o najvećom trgovačkom centru Europe, a njegova velebnost i dalje oduševljava. Obilježavajući početak moderne arhitekture u Italiji, danas se ističe kao sjajan primjer arhitekture 19. stoljeća koja je iskorištavala proizvodnju željeza i stakla. Ovdje možete shoppingirati, ali popiti i vrhunsku kavu, alkoholno piće pa čak i jesti – no ova ekskluzivna lokacija će vam obrok dobro i naplatiti.

Pinakoteka di Brera

Renesansni Palazzo di Brera, izgrađen između 1651. i 1773. godine, izvorno je bio isusovački fakultet, ali od 1776. godine postao je Akademija umjetnosti. Uz biblioteku i zvjezdarnicu, sadrži i pinakoteku di Brera, jedan od najboljih umjetničkih muzeja u Italiji. Ovdje možete uživati u remek-djelima slikarskih maslona poput onih s potpisom Caravaggia i Tiziana. No, osim renesansnih slika ovdje se nalaze i djela Picassa, Braquea i Modiglianija.

Opera u Teatro alla Scala

La Scala se smatra najprestižnijom opernom kućom na svijetu. La Scala je ugostila glazbu svih velikih opernih skladatelja i pjevača, a sezona izvođenja izvedbi započinje početkom prosinca i traje do svibnja, ali do ulaznica je jako teško doći. U istoj zgradi je Museo Teatrale alla Scala, gdje ćete naći zbirku kostima iz predstava.

Navigli

Za sve one koji ponajviše vole uživati u vibrantnim kvartovima s koncertima, barovima i obiljem butika i restorana tu je i 'must-visit' četvrt Navigli. Iako je navečer ovaj kvart najživlji, i tijekom dana ovdje možete pronaći odlične buvljake, izložbe na otvorenom i koncerte, akarakteristika ovog kvarta su kanali oko kojih se redaju idilični, šarmantni restorani.