Splitski turizam visoke klase dobio je izvanredno pojačanje u svojoj ponudi – hotel Ambasador, osmišljen kao spona koja povezuje urbanitet velikog gradskog središta i nedirnute ljepote dalmatinskih otoka.
Ambasador doista nudi više nego ijedan hotel u bližem okruženju: projekt Nore Roje, Nene Kezića i Emila Šverka kategoriziran je kao 5*, sa 101 sobom (uključujući tri apartmana) - od kojih svaka ima otvoreni pogled na grad ili luku. Smješten je na Zapadnoj obali koja spaja Rivu i Dioklecijanovu palaču s jedne, te nautičku ACI marinu, najljepše gradske plaže i šumoviti Marjan s druge strane. Svojim luksuznim, ali decentnim i prije svega udobnim uređenjem poziva na opuštenost i prožimanje s duhom Splita, kao srca mediteranskog lifestylea.
U sklopu hotela nalazi se Restoran Méditeranée s ukupno 210 mjesta koji će pod vodstvom chefa Ivice Katića nuditi najbolje od mediteranske kuhinje – od Libanona do Gibraltara, uz korištenje domaćih organskih namirnica lokalnih OPG-ova i malih proizvođača kao garancije kvalitete proizvoda.
Svoju prvu vinsku večeru od otvorenja hotela restoran Méditeranée započeo je kultnom vinarijom iz Burgundije Albert Bichot. Albert Bichot je obiteljska vinarija, osnovana 1831.godine koja u svom vlasništvu ima 6 vinarije unutar Burgundije ( Domaine Long-Depaquit – (Chablis), Domaine du Clos – Frantin ( Nuits Saint-Georges), Château Gris ( Nuits Saint-Georges), Domaine du Pavilllon ( Pommerol ), Domaine Adélie ( Mercurey ), Domaie de Rochegrès ( Moulin-à-Vent) te više od 100 hektara vinograda. Na večerašnjoj večeri uz gosta chefa splitskog restorana Dvor, Hrvoja Zirojevića vinarija je predstavila punom restoranu većinom ispunjenom mladom publikom, 7 vina iz svog portolija.
Sam meni, vrlo moderna izvedba mediteranske kuhinje bio je besprijekoran. Dvojac Katić – Zirojević večeru su pripremali zadnjih dva tjedna upravo zbog kompleksnosti vina vinarije. Prezentaciju Albert Bichot vina održanu u organizaciji distribucijske kuće Vino Like Split uvoznika Albert Bichota te agencije MP marketing Morane Petričević, sinoć je vodio elokventni izvozni menadžer Maxime Mikhailitchenko, koji je predstavio šest vina od kojih premijerno Nuits Saint Georges 1er Cru Chateau Gris 2018 . Večera je započela pićem dobrodošlice, pjenušcem Crémant de Bourgogne Brut u peringu sa jelom Katića amose bouche tartar capesante i malina. Slijedio je Chablis, vrlo svijež, crispy, bogat aromama zelene jabuke i citrusa.Upravo kombinacija Chablisa sa tunom i guščjom jetrom pokazalo je da jedno kompleksno a startno jelo u drugoj dimenziji naglašavajući njegov svaki okus citrusnih aroma i mineralnosti.
Gosti su zatim probali vrlo zanimljivo vino Mr No Sulfite, Beaujolais villages 2021 vrlo zanimljivo lagano vino bogato aromama borovnice i bobičastog voća, intenzivne ruby boje, svilenkastih tanina. Gamay u zaimljivoj bez sulfitskoj avanturi iz organskog vinograda.
Najuzbudljiva kombinacija večeri bila je dry aged brancin u kombinaciji sa Chablis Grand Cru Les Vaudésir 2020. Sam hotel pod vodstvom chefa Katića, vrlo je ponosan na odležavanje filea brancina 7-15 dana kao dio svoje svakodnevne ponude. Jelo u kombinaciji sa Chabliem ostavilo je dojam ispreplitanje okusa, mineralnosti i kremoznosti.
Goste je najviše impresionirao predivan Pinot noir iz 2018. Nuits Saint Georges 1er cru iz monopolističkog vinograda, zaista impresivno, elegantno vino voćnih aroma crnog voća, delikatnog floralnog nosa te predivne strukture i lijepo integriranog drva bačve. U pairingu sa jelom Zirojevića, jelena u umaku od prošeka, ružmarina i pršuta ostavio je publiku bez riječi, zaista besprijekoran pairing. Večera je završila sa koktelom radenim od likera Crème De Cassis De Dijon te pjenušcem Crémant de Bourgogne Pure, blanc de blanc posluženim sa desertom potpisanim sa strane pastry tima Ambasador hotela.