IZNENADIT ĆE VAS KOJA SUSJEDNA DRŽAVA JE SRETNIJA OD HRVATSKE: Najsretnije zemlje za život u 2022. imaju mnoge prednosti

Ovo su najsretnije zemlje za život 2022. godine.

Shutterstock

Je li Hrvatska sretno mjesto za život? Oko toga bi se mogla povesti rasprava, ali, srećom, tu su i konkretni brojevi koji nam pokazuju kako stojimo u odnosu na druge zemlje svijeta.

Još od 2002. godine objavljuju se rezultati 'World Happiness Reporta' koji koristi statističke analize kako bismo saznali koje su zemlje svijeta najsretnije za život.

Unsplash 

U obzir se uzimaju rezultati anketa iz 149 zemalja svijeta u posljednje tri godine, a osobita se pozornost posvećuje šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijana potpora, očekivan životni vijek, sloboda donošenja odluka o vlastitom životu, velikodušnost opće popularije i prercepcije razina unutarnje i vanjske korupcije.

Zemlja u kojoj se najmanje sretno živi i nalazi se na posljednjem, 149. mjestu, je Afganistan koji ima rezultat 2,523. Na samom dnu se nalaze još i Zimbabve (3,145), Ruanda (3,415), Bocvana (3,467) i Lesoto (3,512).

Unsplash 

Što se tiče naše regije najmanje sretna zemlja je Sjeverna Makedonija (5.101) koja se nalazi na 91. mjestu, zatim slijedi Crna Gora (5,581) na 71., Bosna i Hercegovina (5,813) na 63. mjestu.

Hrvatska se s rezultatom od 5,882 nalazi na 59. mjestu liste, a ispred nas su Srbija (6,078) na 47. mjestu i Slovenija (6,461) na 29. mjestu.

Tko spada u sam vrh kad se radi o sretnom životu, saznajte u nastavku.

5. Nizozemska

Unsplash 

Peta najsretnija zemlja na svijetu je Nizozemska s rezultatom od 7,464. Kako se navodi u istraživanju, Nizozemska je dobila najveći rezultat u kategoriji velikodušnosti od svih pet zemalja koje zauzimaju prvih pet mjesta, a impresivno je i da je vrlo nizak rezultat percepcije korupcije.

4. Island

Unsplash 

Četvrto je mjesto zauzeo daleki Island s rezultatom 7,554. Island je ima najveći rezultat u kategoriji socijalne potpore među prvih pet mjesta, a drugi je po redu u kategoriji velikodušnosti.

3. Švicarska

Story 

Treća najsretnija zemlja na svijetu je Švicarska čiji je rezultat 7,571. Švicarci su generalno zdravi i imaju jednu od najnižih stopa pretilosti u svijetu i najduži očekivani životni vijek. Također imaju visoke plaće te najveći GDP među prvih pet. Osim toga, Švicarci imaju jak osjećaj za zajednicu i svoju državu smatraju sigurnom i čistom što statistika i potvrđuje. Uz Dansku i Island, Švicarska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu.

2. Danska

Unsplash 

Na visoko drugo mjesto popela se Danska, koja ima rezultat 7,620. U većini kategorija je postigla gotovo iste rezultate kao država koja se nalazi na prvom mjestu, a u nekim kategorijama ju je čak i pretekla poput visine GDP-a, velikodušnosti i percipiranom manjku korupcije, što pokazuje da bi se u bliskoj budućnosti mogla naći i na prvom mjestu.

1. Finska

Unsplash 

Najsretnija zemlja na svijetu je Finska s rezultatom od 7,842. Prema izvješćima Finci imaju snažan osjećaj socijalne podrške i međusobnog povjerenja. Osim toga, smatraju da imaju visoku razinu slobodne volje pri donošenju životnih odluka i minimalno sumnjaju u korupciju.