No priznajemo, ponekad je izazovno održati svježinu hrane, posebice ako je pohranjena u frižideru. Zato vam donosimo nekoliko savjeta i ideja kako bi vaša priprema zdravih i svježih obroka bila što jednostavnija i brža.
Kako organizirati hranu za očuvanje svježine?
Pravilan raspored hrane u frižideru je od velike važnosti za trajnost i svježinu hrane. Različite namirnice bolje će se čuvati na određenim mjestima u frižideru, ovisno o njihovoj osjetljivosti na temperaturu. Donja polica je najhladniji dio frižidera, koja je namijenjena za meso i mliječne proizvode poput sira, jogurta i drugih mliječnih proizvoda. Meso odvajajte u zasebne posude, kako bi se spriječila kontaminacija drugih namirnica. Frižider svoje gornje police drži rezerviranima za namirnice poput gotovih jela, umaka, namaza, marinada i sl. Osim toga, gornje police su idealno mjesto za pohranjivanje namirnica koje želite često koristiti, poput voća i povrća.
Vrata frižidera nisu idealna za pohranjivanje namirnica koje su osjetljive na temperaturu, poput mliječnih proizvoda, jer su izložena stalnim promjenama temperature, no vrata frižidera mogu biti korisna za držanje napitaka i namirnica koje nisu lako kvarljive. Povrće i voće najbolje je čuvati u vlažnom okruženju kako bi se zadržala njihova svježina. Ladice s kontrolom vlage omogućuju kontrolu uvjeta u kojima skladištite voće i povrće. Ako nemate ladice s kontrolom vlage, možete koristiti obične plastične posude za pohranu povrća i voća. Vodite računa o tome da neke vrste voća i povrća ispuštaju etilen, plin koji ubrzava proces zrenja i kvarenja ostalih namirnica.
Kako kombinirati ostatke hrane i svježe namirnice?
Kombiniranje ostataka hrane i svježih namirnica je jedan od najboljih načina za smanjenjem količine hrane koja završava u smeću i istovremeno se osigura uravnotežena prehrana. Kombiniranje može zvučati komplicirano, ali to je zapravo jednostavna i praktična metoda koju svatko može naučiti. Kada kombinirate ostatke hrane i svježe namirnice, možete stvoriti jedinstvena jela koja su ukusna, zdrava i raznolika. Na primjer, ako imate ostatke piletine, možete ih dodati u salatu zajedno sa svježim zelenim lisnatim povrćem, rajčicama i umakom po vašem izboru. Ostaci riže mogu se kombinirati s povrćem, jajima i malo soja umakom za ukusan wok.
Ako imate ostatke hrane koja je suha, kao što su piletina ili riža, možete ih kombinirati sa sočnim povrćem poput rajčice ili krastavaca. Ako vam je ostalo malo kremaste juhe, možete je koristiti kao umak za svježe povrće poput mrkve i celera. Začini i umaci mogu dodati novu dimenziju okusa vašoj hrani. Imate li ostatak kuhanog pilećeg mesa, možete ga kombinirati sa svježim povrćem poput paprike i luka te začiniti s nekim egzotičnim začinima poput curryja ili kurkume za nove i raznolike okuse. Kombiniranje ostataka hrane i svježih namirnica također je sjajan način za uštedu novca i smanjenje otpada hrane. Umjesto da kupujete nove namirnice svaki dan, iskoristite ostatke hrane koje već imate u frižideru.
Gdje potražiti ponudu frižidera?
Potražite nove modele frižidera u web trgovini mall.hr. Zavirite u široku ponudu svih vrsta i stilova frižidera i zamrzivača te odaberite svoj novi frižider već danas!