Posebna pozornost u vinariji Tomić pridaje se autohtonoj sorti Plavac mali. Osim što tu sortu iznimno cijene vinski stručnjaci i ljubitelji enologije, poznato je da je Plavac mali bogat polifenolima, tvarima koje imaju izniman učinak na ljudsko zdravlje. Polifenoli su inače najviše zastupljeni u kožici i sjemenkama crnog grožđa, odakle vinifikacijom prelaze u vino.
Tomić Plavac 2019 još je jedan klasik ove hvarske vinarije koja stvara sortno prepoznatljiva, južnjačka, mediteranska vina. Tomićevi plavci datiraju još iz kraja 90-ih godina, a za razliku od svojih prethodnika, Plavac 2019 je kompleksnije vino, punijeg tijela, s dužim potencijalom za odležavanje.
Tomić Plavac 2019 je suho crno vino rubinski crvene boje, bogatih i kompleksnih aroma među kojima su primarne arome zrelog crnog voća (kupina, višnja, šljiva) nadopunjene sekundarnim aromama dima i hrasta, i tercijarnim aromama prosušenog voća. Harmoničnim odnosom koncentracije alkohola od 13,5 % i umjerenih kiselina postignut je uravnotežen i skladan okus, bogat taninima te umjereno dugog trajanja u ustima. Vino se izvrsno sljubljuje s dalamatinskom pašticadom, punomasnim sirevima i pečenjima od crvenog mesa poslužen na temperaturi 16-18 ̊C.
Grožđe za Plavac 2019 dolazi pretežito s pjeskovitih i terasastih položaja sjeverne strane otoka Hvara, a brano je ručno krajem rujna i početkom listopada. Nakon redovne fermentacije, vino je prošlo kroz malolaktičnu fermentaciju te je stavljeno na odležavanje u velikim drvenim bačvama volumena 2500 litara. Nakon godinu dana odležavanja u drvu, vino je napunjeno u butelje gdje se nastavio proces odležavanja. Zbog vrlo dobrog omjera tanina i kiselina, Plavac 2019 ima visok potencijal odležavanja, a prema procjeni Sebastijana Tomića, njegov potencijal za starenje je duži od 10 godina.
Stalna edukacija, enološke inovacije i usavršavanje put je kojim korača vinarija Tomić. Rezultat su prepoznatljiva, mediteranska vina koja svako za sebe priča svoju priču o hvarskoj vinarskoj tradiciji. Njihova ponuda potvrđena je i od struke i publike – počevši od svježih bijelih i rosé vina, kompleksnih bijelih i crnih vina, vina odležanih u drvu, bijelog i crnog prošeka, likera od rogača i kadulje, do vina koje proizvode samo u iznimnim godinama i iz odabranih položaja.
Budući da vinarija Tomić u kolovozu ove godine obilježava 30 godina od osnutka vinarije od njih očekujemo još mnogo dobrih vina...