Od kronične opstruktivne plućne bolesti u Hrvatskoj boluje 400 tisuća osoba

Glavni uzrok KOPB-a je pušenje, a više od 80 posto bolesnika s KOPB-om su pušači

promo

Od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u Hrvatskoj trenutačno boluje 400 tisuća osoba, a ta bolest svake godine u Europi usmrti čak 300 tisuća ljudi. Što se KOPB ranije otkrije, uspjeh liječenja je bolji. Stoga je PLIVA, zajedno s Hrvatskom kućom disanja i časopisom Storybook, obilježila Svjetski dan KOPB-a organizacijom panela pod sloganom „Svi zajedno protiv KOPB-a“ kako bi podigla svijest zaposlenika, ali i šire javnosti o važnosti usvajanja zdravih navika radi preventivnog djelovanja kod niza zdravstvenih poteškoća i bolesti.

promo 

Na panelu su sudjelovali akademik Miroslav Samaržija, spec.internist, subspec.pulmolog, doc. dr. sc. Andrea Vukić Dugac, spec.internist, subspec.pulmolog, doc. dr. sc. Mateja Janković Makek, spec.internist, subspec.pulmolog, i gospodin Žarko Potočnjak, kazališni, televizijski i filmski glumac, koji su iz perspektive liječnika i pacijenta približili KOPB javnosti te istaknuli najčešće simptome kao najvažnije u pravodobnom otkrivanju KOPB-a.

Organizacijom takve vrste panela nastoji se podići svijest ljudi o ovoj bolesti te o važnosti usvajanja zdravih životnih navika kao jednog od oblika preventivnog djelovanja kod niza zdravstvenih poteškoća i bolesti. Aktivnostima koje organizira PLIVA se trudi, zajedno sa stručnjacima, svojim zaposlenicima, ali i široj javnosti omogućiti informiranje o bolesti i aktivnostima koje im mogu pomoći u liječenju.

Hrvatska kuća disanja, partneri ove hvalevrijedne inicijative, ususret panelu počela je obilježavanje Svjetskog dana KOPB-a javnozdravstvenom akcijom „Otkrij rano“ na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu. Zdravstveni djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Specijalne bolnice za plućne bolesti i Poliklinike za bolesti dišnog sustava svim zainteresiranim građanima napravili su besplatan test ispitivanja plućne funkcije – spirometriju uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku (CO).

promo 

Javnozdravstvenu akciju u organizaciji Zaklade Hrvatska kuća disanja i suorganizatora Gradskog ureda za zdravstvo među ostalim podupiru i Gradska ljekarna Zagreb i članica Teva grupe, PLIVA. Zaklada provodi besplatne Škole nepušenja za građane na koje se mogu prijaviti svi koji žele prestati pušiti uz stručno vodstvo pulmologa, psihologa i psihijatara.

Više informacija možete pronaći na www.hrvatskakucadisanja.hr i kontakt telefonu 01 455 0299.

Svjetski dan KOPB-a obilježava se od 2002. godine prema inicijativi organizacije GOLD, a u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima i udrugama pacijenata diljem svijeta.

%MCEPASTEBIN%