Što kada vam se tijekom otplate kredita promijeni vjerovnik?

Jeste li se našli u situaciji da vam se tijekom otplate vašeg stambenog kredita promijenio vjerovnik i sada više nije banka s kojom ste zaključili ugovor o stambenom kreditu već netko drugi?

Profimedia

Naime, tijekom otplate kredita može se desiti da banka prenese svoja potraživanja na drugog vjerovnika. Najčešći slučajevi kada se potraživanja prenose na drugog vjerovnika su u slučaju prodaje potraživanja zbog neurednosti u otplati ili akvizicije trenutnog vjerovnika od strane druge osobe.

U ovakvim slučajevima potrošače najčešće brine:

  • Mogu li doći u nepovoljniji položaj s aspekta mojih prava?
  • Tko je odgovoran ukoliko ipak dođem u nepovoljniji položaj?
Unsplash 

Iz Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju ističu kako su ova pitanja regulirana Zakonom o stambenom potrošačkom kreditiranju:

Mogu li doći u nepovoljniji položaj s aspekta mojih prava?

Ne. Naime, kreditna institucija je dužna osigurati da potrošači čiji su ugovori o stambenom potrošačkom kreditu preneseni na novoga stjecatelja ne dođu kod tog stjecatelja ili kod treće osobe na koju je stjecatelj prenio ugovore o stambenom potrošačkom kreditu u nepovoljniji položaj u odnosu na položaj koji su kao dužnici imali prema kreditnoj instituciji.

Tko je odgovoran ukoliko ipak dođem u nepovoljniji položaj s aspekta mojih prava?

Kreditna institucija solidarno odgovara sa stjecateljem ili trećom osobom na koju su ugovori o stambenom potrošačkom kreditu dalje preneseni za štetu nastalu potrošaču zbog toga što je potrošač došao pravno ili stvarno u nepovoljniji položaj u odnosu na položaj koji je kao dužnik imao prema kreditnoj instituciji.

Unsplash 

Ukoliko smatrate da ste došli u nepovoljniji položaj a aspekta vaših prava promjenom vjerovnika imate pravo na žalbu.

U sklopu projekta „Upoznaj svoja prava!“ Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju razvijenog uz podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u sklopu programa koji djeluju u području zaštite i edukacije o pravima potrošača na web stranici www.hife.hr pronađite i ostale brošure kroz koje smo analizirali prava potrošača korisnika financijskih usluga, ali i niz drugih tema vezanih za edukaciju o pravima potrošača i upravljanju osobnim financijama.