Kako djecu uvesti u digitalni svijet

Djeca se danas rađaju s pametnim telefonom u rukama! Iako neki tu rečenicu izgovaraju s negativnim tonom, stručnjaci ističu da se od činjenice da nove generacije djece odrastaju uz tehnologiju, ne može pobjeći, no da je na odraslima odgovornost da istu iskoriste na dobrobit djece.

promo

Dječji vrtić Čigra prvi je dječji vrtić u Hrvatskoj koji je u svoj kurikul uključio digitalne alate, a istodobno je roditelje počeo poučavati o tome kako djecu uvoditi u digitalni svijet. „Kada roditelj daje djetetu ekran u ruke, treba se pitati: „Što ja želim da moje dijete gleda i što ono time dobiva?“ Najbolje je da se digitalni alati kod djece koriste za tri stvari: informiranje, obrazovanje i zabavu. Mi kao učitelji znamo što želimo razvijati kod djece i koji su nam ciljevi, a tehnološki napredne igračke i digitalni uređaji nam odlično u tome pomažu jer zanimaju djecu“, ističe Ina Horvat, odgajateljica i digitalna ambasadorica u Dječjem vrtiću Čigra.

Tijekom nedavno održanog Europskog tjedna kodiranja djecu je sa svemirom u Dječjem vrtiću Čigra upoznavao mali robot Matata Lab. Vrtićarce je poticao na rješavanje zadataka vezanih uz planete Sunčeva sustava. „Digitalnim alatima djeca dobivaju znanje i vještine potrebne za budućnost. Djeca su iznimno motivirana za učenje kada u vrtiću koristimo digitalne alate, i to želimo iskoristiti. Želimo da se naši najmlađi tehnologijom koriste odgovorno te da im ona služi u edukativne svrhe. Roboti, tableti i pametni telefoni mogu nam pomoći u razvoju punih potencijala novih generacija djece“, kazala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra. Kako bi se roditelje potaknulo da s djecom provode kvalitetno vrijeme uz poučne i zabavne sadržaje, napravljena je platforma www.cigradigital.eu . Na njoj roditelji mogu pronaći savjete stručnjaka, ali i niz zanimljivih igara i zadataka po mjeri vrtićaraca.

promo 

Ovaj je tekst izrađen u sklopu projekta „Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Dječjeg vrtića Čigra.