Glazba glasnija od potresa - koncert za HGZ (Ako vam je prerano za koncert, kupite ulaznicu i prespavajte ga!)

Hrvatski glazbeni zavod 22. ožujka u 6:24 ujutro organizira koncert simboličnog naziva Glazba glasnija od potresa. Kako je zgrada HGZ-a zatvorena zbog konstruktivne obnove, koncert će održati u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

promo

Jedinstveni glazbeni događaj na godišnjicu katastrofalnog potresa koji je zadesio Zagreb okuplja vrsne umjetnike koji svojim ranojutarnjim nastupom žele podsjetiti na taj strašan događaj, ali i poslati poruku nade i optimizma. Glazbenici ovim koncertom daju podršku HGZ-u, najstarijoj hrvatskoj udruzi građana koja u kontinuitetu djeluje već gotovo dva stoljeća, a svojim muziciranjem žele nadglasati zvuk potresa koji i nakon dvije godine odzvanja u mislima onih koju su ga doživjeli. Ustupanjem male dvorane KD Vatroslava Lisinskog, podršku HGZ-u dao je i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Ulaznice za ovaj jedinstveni donatorski koncert su 50 kn i dostupne su na blagajni ili online: https://www.lisinski.hr/hr/dogadanja/glazba-glasnija-od-potresa/

Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji u sklopu emisije „Dobro jutro, Hrvatska!“ i na Radio Sljemenu.

Klasičari, jazzeri i rockeri sviraju za HGZ

Koncert će otvoriti pijanist Matej Meštrović premijerom klavirske kompozicije koju je skladao inspiriran video materijalima Denisa Lepura i Marka Stanića koji snimaju dokumentarni film o obnovi HGZ-a. Na koncertu također nastupaju autor filmske glazbe Ozren K. Glaser na klaviru i violinistica Renata Novoselec, potom etno-jazz duo Hojsak&Novosel na kontrabasu i tamburi, gitaristički duo Šimatović te glazbena diva Zdenka Kovačiček i gitarist Ante Gelo. U završnici koncerta nastupit će Hrvatski barokni ansambl i orguljaš Pavao Mašić na čembalu te gosti sopranistica Ivana Lazar, violinistica Katarina Kutnar i kontratenor Franko Klisović. Publika će imati priliku vidjeti i spot kantautorice Lovorke Sršen koji je nedavno sniman i pokazuje HGZ ogoljenih zidova i stropova koji čekaju nastavak konstruktivne obnove.

promo 

Podrška građana, donatora i pokrovitelja

Povijesna zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, ta prekrasna „kuća u kojoj stanuje glazba“, preživjela je dva potresa - prvi davne 1880., a drugi 2020. godine u kojem je pretrpjela doista velika oštećenja. Hitna sanacija je obavljena u rekordnom roku zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u donatorskoj kampanji, a konstruktivna obnova odvija se sredstvima iz Fonda solidarnosti EU.

„Dvije godine su prošle od strašnog potresa koji je zadesio Zagreb i teško oštetio zgradu HGZ-a. Konstruktivna obnova je u tijeku i mi smo uvjereni da ćemo je završiti u zadanim rokovima, ali to je samo dio velikog posla jer tek slijedi cjelovita obnova zgrade kako bismo ponovno mogli otvoriti svoja vrata glazbi, izvođačima i publici. U međuvremenu moramo preživjeti kao udruga koja se sama financira, a trenutno nema vlastiti prostor i prihode za redovno poslovanje. No, i dalje smo optimistični - HGZ je nastao kao građanska inicijativa prije dva stoljeća i sigurni smo da će se održati uz podršku građana, donatora i pokrovitelja.“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Donatorska kampanja za opstanak jedne od najstarijih aktivnih udruga građana na svijetu i dalje traje, a sve detalje potražite na: https://www.hgz.hr/donacije/