Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Same chances

Prva domaća Youtuberica s invaliditetom: 'Razočarana sam, moram pobjeći!''

Autor I.K.K.
Autor I.K.K.

Duboko se razočarala u hrvatske liječnike

Izvor: Instagram

Prva domaća Youtuberica za osobe s invaliditetom, 24-godišnja Arbnora Elezi, oglasila se na svom Instagram profilu i podijelila s pratiteljima svoje loše iskustvo s hrvatskim liječnicima, koje ju je ispunilo razočaranjem i potaknulo u njoj želju da pobjegne iz Hrvatske.

 'Nikad u životu neću zaboraviti dan kada mi je liječnik u Hrvatskoj predložio da na svojoj lijevoj nozi stavim fiksator (ovaj stroj sa slike kojeg sam skinula s interneta) jer je moja noga bila kraća 9 centimetara zbog moje dijagnoze, a ja imam krhke i lako lomljive kosti. Tek tada sam shvatila u kakvom sam ja problemu sama sa sobom u Hrvatskoj jer znaš koliko je sati kada ti liječnik koji se kakti razumije u tvoju dijagnozu kaže da trebaš s krhkim kostima staviti fiksator koji jedva podnesu i ljudi sa zdravim kostima.Tek tada sam shvatila da moram hitno otići iz Hrvatske jer je ovdje za mene već odavno što se tiče medicine bilo alarmantno jer mi pomoći i napretka nema...', tužno je započela objavu ova Virovitičanka koja od rođenja ima tešku i rijetku dijagnozu Osteogenis Imperfecta (Staklene kosti). Njezino tijelo je prošlo više od 150 lomova, ali nju ništa ne može zaustaviti od ostvarenja svojih ciljeva.

'Naime, kada sam se rodila, moji kukovi su bili izbačeni prema van, dakle deformirani. Liječnici ih prirodnim putem nisu mogli vratiti na mjesto, a ako ih ne vrate, onda čitave noge rastu u pogrešnom smjeru, tj. budu deformirane. Sa 5 godina kada sam malo ojačala kao dijete donekle jer sam se rodila jako krhka, otišla sam na operaciju desnog kuka da ga ispravim. Operacija je prošla jako loše, šipka koja je trebala ispravit kuk je probila van i dobila sam sepsu, otrovanje krvi, te završila sedam dana u komi. Jedva sam preživjela. Poslje toga, moji roditelji se nisu usudili vodit me na ikakve operacije dalje jer su se bojali. Moja desna noga je bila doduše ravnija od lijeve, unatoč svim problemima s kojim sam se susrela. No moja lijeva noga kojoj kuk nije bio ispravljenih od malih nogu je skroz krivo narasla zbog neispravljenog kuka. Sa 16 godina sam samostalno otišla na operaciju kod hrvatskog specijalista za moju dijagnozu jer sam htjela probati kako je uraditi prvi korak', nastavila je iskreno objavu djevojka koja je YouTube kanal otvorila u nadi da će potaknuti osobe s invaliditetom u borbi za svoja prava, ali razbiti predrasude o njima kao manjini jer smatra da su previše zatvoreni i da im se neke stvari dešavaju baš zbog toga što šute i osjećaju nekakav strah koji ih odvlači od toga da napreduju kao ljudi.

 'Ja sam mogla stajati na nogama do tada pomalo, ali nikako nisam mogla potpuno uradit korak uz držanje jer je moja ljeva noga zbog deformacije bila 9 cm kraća. Otišla sam na operaciju, ugrađena mi je šipka koja je nogu ispravila za 3 cm i rečeno mi je da šipka poslije mora ići van. Nakon nekog vremena, liječnik se više nije usudio izvaditi šipku van iz noge jer se moja noga tokom operacije tri puta polomila, a šipka mi je s vremenom smetala i dala osjećaj težine. Ja dan danas imam problema s tom nogom i općenito šipkom, ali se ne usudim ići vaditi ju čak ni u Njemačkoj jer se bojim rečenice: " s tvojom dijagnozom se nikad ne zna" koju je rekao liječnik u Hrvatskoj kada je obećao produžiti nogu 6 cm, a jedva sam dobila 3 cm. Toliko je polomio nogu tokom operacije da se kasnije bojao izvući šipku van. Ta šipka treba biti ovdje u slučaju lomova, a ja ih nemam već godinama Bogu hvala i upravo zbog toga mi smeta konstantno. Da stvar bude bolja kada sam zadnji put bila na kontroli kod tog liječnika u Hrvatskoj, prije selidbe u Njemačku, pričao mi je liječnik da je on UVJEREN kako će ostalih 6 cm na mojoj kosti koje nedostaju dobiti ako ugradimo fiksator', nastavila je ispovijed Arbnora te dodala:

'Fiksator da stavljam na nogu koja se polomila običnom unutarnjom šipkom, a šta će tek ovim fiksatorom?! Taj dan sam more suza proplakala jer mi je tek onda sa mojih tada već 18 godina (jer se sve na dvije godine razvuklo) došlo u glavu da u Hrvatskoj života za mene nema i da zbog sebe moram otići... Liječnici ovdje u Njemačkoj, kada ne znaju što će sa mnom (npr. moja kičma je u rasulu i trpim velike bolove, Ali oni otvoreno kažu da to neće operirat iako je kičma jako iskrivljena jer se boje da kičmu ne polome i to bi tek bio problem!) to mi otvoreno kažu i na tome im SVAKA ČAST! Da su me ovdje u Njemačkoj izliječili, nisu, ali isto tako me tretiraju puno, puno pažljivije, odgovornije i posvećenije', napisala je i na kraju zaključila:

 'Sjećam se kada sam došla na prvu kontrolu u Njemačku kod liječnika vezano za tu moju lijevu nogu i šipku koju nisu izvadili, liječnik me onako podragao po ramenu i doslovce gledao u mene kao da sam njegovo dijete i sve mi rekao kako i je. Otvoreno je rekao da je to jako teška operacija i da bi on volio da odem u veći grad gdje imaju više ovakvih slučajeva i da me zbrine netko s više iskustva. Apsolutno duša od čovjeka i ljudina koja sve, sve kaže kako je i ne nudi glupe prijedloge koji nekoga mogu koštati života...'.

Tagovi

Najčitanije

NAJNOVIJE

loader