Škotska prva u svijetu uvodi besplatne menstrualne proizvode

Besplatni za sve žene

Profimedia

Škotski parlament je prošli utorak donio odluku prema kojoj će svi sanitarni menstrualni proizvodi biti besplatno dostupni ženama, čime će taj dio Ujedinjenog Kraljevstva postati prva zemlja u svijetu koja je to učinila. Kako prenosi Reuters, proizvodi poput tampona i uložaka bit će besplatni za sve žene u Škotskoj te će također biti dostupni na određenim javnim mjestima kao što su centri u zajednici, omladinski klubovi i apoteke.

Profimedia 

Sanitarni menstrualni proizvodi nisu luksuz, već su doista potrebni

'Sanitarni menstrualni proizvodi nisu luksuz, već su doista potrebni. Nitko u Škotskoj ne bi trebao ostati prikraćen za te proizvode, a ovim zakonom šaljemo signale koliko parlament ozbiljno shvaća ravnopravnost spolova', rekla je zastupnica Monica Lennon koja je ujedno prva i podnijela nacrt prijedloga prije tri godine. Iako će prema procjenama ovaj potez Škotsku stajati oko 24 milijuna funti godišnje, za usvajanje zakona o besplatnim tamponima i ulošcima glasalo je 112 zastupnika dok je samo jedan zastupnik ostao suzdržan, a nitko nije glasao protiv.

Profimedia 

Inače, sanitarni proizvodi u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno se oporezuju s pet posto, a iako je vlada bivšeg premijera Davida Camerona izjavila kako želi ukinuti poreze na tampone, ne ostvarivanje istog opravdala je pravilima Europske unije koja određuju porezne stope za određene proizvode.