Blagica Petrovac Šikić: 'Kod nas kompetencije, a ne spol, odlučuju o plaći'

U sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story

Goran Katić

Ono što nije uspjelo brojnim korporacijama diljem svijeta, pošlo je za rukom farmaceutskoj tvrtki Pliva Hrvatska, koja se među rijetkima može pohvaliti potpunom ravnopravnošću muškaraca i žena u svojoj strukturi. Ne postoje razlike u plaćama ni preferencijalni tretman prilikom unapređenja - ravnopravnost spolova je neupitna, a kako je istaknula Blagica Petrovac Šikić, voditeljica ljudskih potencijala Plive, spol nikada nije kategorija pri odlučivanju o napredovanju nego isključivo kompetencije i znanja zaposlenika. Te pozitivne i kvalitetne prakse, ali i načelo ‘Vodimo brigu o drugima’ prema kojem se odvija svakodnevno poslovanje, ne samo da su donijele Plivi brojna priznanja i nagrade, poput Ključne razlike i certifikata Poslodavac Partner, nego je čine i jednim od najpoželjnijih poslodavaca. A kako se postiže da radnici sa smiješkom dolaze na posao te koliko je za postizanje vrhunskih rezultata važno inkluzivno, raznoliko i poticajno radno okruženje, objasnila je stručnjakinja za ljudske potencijale Blagica Petrovac Šikić.

Story: Na nedavnoj konferenciji ‘Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine’ upozoreno je da žene u prosjeku zarađuju 12,74 posto manje nego muškarci. Kakva je situacija u tvrtki Pliva Hrvatska?

U Plivi Hrvatska su od početka, odnosno zapošljavanja do napredovanja u poslu i karijeri, najvažnije kompetencije zaposlenika. Ne obraćamo pozornost na spol prilikom odlučivanja o napredovanju, opsegu posla, odgovornostima i plaći. Općenito je u Plivi zaposleno više žena nego muškaraca tako da smo, statistički gledano, u potpuno drukčijoj poziciji.

Story: Na svjetskoj razni problem je i osjetno manji broj žena na rukovodećim, menadžerskim pozicijama. Teva je prepoznala taj problem te ga rješava korporativnim programom. Od kojih se aktivnosti on sastoji i tko u njemu sudjeluje? Jeste li se s tim problemom susreli u Plivi Hrvatska?

U Plivi nemamo taj problem, za razliku od nekih zemalja koje imaju raznolikije tržište rada i drukčije načine zapošljavanja, što je problematičnije kako se penjemo na hijerarhijskoj ljestvici. Upravo kako to ne bi bio slučaj, Teva je pokrenula regionalni program mentoriranja i osnaživanja žena za visoke, rukovodeće pozicije, što im daje priliku čuti, vidjeti i doživjeti više u smislu razvoja vlastite karijere.

Story: Da je u Plivi ravnopravnost spolova neupitna, pokazuje i nagrada Ključna razlika, ali i potpisivanje Povelje o raznolikosti Hrvatska. Na što se kompanija obvezala potpisivanjem te povelje?

Potpisivanjem Povelje o raznolikosti obvezali smo se na politiku raznolikosti i nediskriminacije kako bismo razvijali organizacijsku kulturu utemeljenu na uzajamnom poštovanju i uvažavanju individualnih različitosti; razvijanje heterogenog radnog okruženja poticanjem integracije zaposlenika svih profila - neovisno o spolu i seksualnoj orijentaciji, rasnom ili etničkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju, invaliditetu, dobi i drugome; razvijanje vještina i kompetencija menadžmenta, zaposlenika i zaposlenica odgovornih za zapošljavanje, trening i razvoj karijera te primjenu politike raznolikosti i nediskriminacije. Osim toga, time se obvezujemo na korištenje politike raznolikosti i nediskriminacije pri zapošljavanju menadžmenta kako bismo omogućili bolje razumijevanje odluka o upravljanju i bili otvoreniji za inovativne ideje radi jačanja konkurentnosti i održivosti organizacije; razvoj svijesti i educiranje svojih zaposlenika o politici raznolikosti˝te poticanje primjene politike raznolikosti kod klijenata i dobavljača; izradu i redovito obnavljanje akcijskog plana za promociju politike raznolikosti i nediskriminacije koji će uključiti mjerive pokazatelje, a u čiju će izradu i provedbu biti uključeni zaposlenici, kao i najmanje jednom godišnje izvještavanje o provedbi politike raznolikosti i nediskriminacije, uključujući mjere i interne postupke koje primjenjujemo kako bismo ostvarili ciljeve.

Cijeli intervju u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story pročitajte u novom broju magazina Story koji možete kupiti od srijede, 23. prosinca 2020. godine