Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Storybook
01.07.2019. / 11:07 15.07.2019. / 15:30

Kolekcija nakita kao posveta ljubavnoj vezi Coco Chanel i ruskog kneza Dmitrija Pavloviča

01.07.2019. / 11:07 15.07.2019. / 15:30
01.07.2019. / 11:07 15.07.2019. / 15:30

Žene obožavaju lijep nakit, posebno onaj iza kojeg se krije uzbudljiva ljubavna priča, a ova počinje u trenutku kad slavna pariška kreatorica Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel upozna markantnog ruskog plemića, 11 godina mlađeg od sebe

Iako nikad nije kročila u Rusiju, Coco Chanel obožavala je sve rusko - njihovu kulturu, strastveni mentalitet i, naravno, muškarce.Dmitrij Pavlovič imao je životnu priču dostojnu filma: bio je rođak ubijenog ruskog cara, jedan od rijetkih članova obitelji Romanov koji je uspio sačuvati živu glavu i pobjeći u Pariz. I sam je navodno imao krvi na svojim rukama, kao jedna od osoba umiješanih u ubojstvo ruskog mistika i carevog savjetnika Rasputina. Bio je lijep, mlad, strastven, šuška se kako je uživao u vezama s oba spola, i iznimno karizmatičan. Kad se toj kombinaciji pridoda njegov šarmantni ruski naglasak, nije ni čudo da je slavna pariška kreatorica tog proljeća 1920. ostala očarana. Prozvala ga je „svojim princem“ i odvela na romantični odmor u vilu Bel Respiro u francuskom gradiću Garches (u kojoj je s obitelj živio njezin prijatelj, kompozitor Igor Stravinsky) gdje su odlazili u duge šetnje sa psima, lovili ribu, vozikali se kabrioletom i uživali u svojoj aferi. Niti jedno nije bilo sigurno kuda će ih ona odvesti, niti su se time opterećivali.

Izvor: Story

Svoje osjećaje prema Dmitriju Coco je „utkala“ u svoje naredne kolekcije za koje modni kritičari kažu da se „u njima osjeti tvrdi ruski naglasak“ - kroz duge plašteve, kapute s podstavom od perja i haljine košulje ukrašene ornamentima koje podsjećaju na ruske nošnje. Veza Dmitrija i Coco bila je kratka (oko godine dana) ali strastvena, a Coco je do kraja života u svom domu čuvala ortodoksnu ikonu, kao uspomenu na tu ljubav. Dmitrij je dobio i „svoj“ Chanel miris - Coco mu je posvetila Chanel 0.22. Cuir de Russie, kazavši da ju podsjeća na miris kožnih čizama njenog mladog fatalnog ruskog ljubavnika, a Coco se sprijateljila i s njegovom sestrom Marijom Pavlovnom, koju je nagovorila da otvori trgovinu s ručno rađenim tekstilom (koji je otkupljivala za svoje kolekcije).  Dmitrij nije bio jedini Rus koji ju je fascinirao. Tu je bio i Ernest Beaux, slavni ruski parfumer koji je prije revolucije radio u najstarijoj ruskoj parfemskoj kući, a nakon nje pobjegao u Pariz i tamo stvorio neke od kultnih mirisa slavne kuće Chanel. Upravo je ta dizajneričina fascinacija Rusima i Rusijom bila inspiracija za novu kolekciju Chanelovog haute couture nakita „Le Paris Russe de Chanel“sastavljenu od 69 fantastičnih komada nakita, većinom ogrlica, inspiriranih ruskim folklorom i vojnim odličjima. „Obožavam Ruse. Obožavam taj njihov sveprisutni pobjednički stav. Kao da vam poručuju: dobit ću sve što poželim. To je veoma privlačno“, konstatirala je davno slavna kreatorica. Gledajući novu kolekciju, i mi imamo mali „crush“ na Rusiju.

Izvor: Story

Izvor: Story Izvor: Story Izvor: Story Izvor: Story T.T.Foto: Profimedia, Instagram

NAJČITANIJE

NAJNOVIJE

loader