Priča o koktelu kojeg ispija Kraljica

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor.

Profimedia

No što je točno Dubonnet, kako je nastao te kako li se ogrnuo velom britanskog kraljevskog glamura? Dubonnet je slatki aperitiv na bazi crvenog vina koji sadrži 15% alkohola. Zapravo je spoj pojačanog vina, trava i začina te male količine kinina, čija se fermentacija zaustavlja dodavanjem alkohola. Naime tijekom francuskog osvajanja sjeverne Afrike 1830-ih godina, vlasti su nudile nagradu svakome tko bi pronašao učinkovit način da francuski legionari lakše konzumiraju gorki kinin kako bi se učinkovitije borili protiv malarije. Stoga je mudri pariški drogerist Joseph Dubonnet 1946. godine osmislio piće koje je u nadolazećim desetljećima postalo rado ispijano u caféima diljem Francuske.

Prisvojila ga je i britanska elita koja je odmor provodila u Francuskoj počevši ga miješati s ginom. Tako je novo miješano piće službeno stupilo na scenu rezerviranu za koktele početkom 20. stoljeća, a do 1910. godine već je našlo svoje mjesto u priručnicima. Smatra se da je prvi koktel s Dubonnetom i ginom nosio ime Zaza, nazvan prema jednoj predstavi, a sadržavao je i bittere od naranče. Modifikacija ovog koktela poznata kao Dubonnet Cocktail radila se od Dubonneta, brendija te bittera od naranče. S vremenom su bitteri nestali iz pića, a brendi je u Dubonnet Cocktailu zamijenjen ginom te je ovaj koktel polako potisnuo koktel Zaza. Zanimljivo je da “The Savoy Cocktail Book” navodi oba koktela, ali recepti su identični. U svojoj knjizi “Cocktail Guide and Ladies Companion” iz 1941. godine, Crosby Gaige je Dubonnet Cocktail uvrstio u svoj “Hall of Fame” sastavljen od 16 miješanih pića.

Dražen Kokorić/Storybook 

Dubonnet je ušao i u povijest dizajna za­hva­ljujući grafičkom dizajneru Cassa­ndreu koji je osmislio plakate za spomenuto piće sa sloganom: “Dubo, Dubon, Dubo­nnet”. Brend je preuzeo Pernod Ricard 1976., a pred kraj istog desetljeća piće je doživjelo kratki period popularnosti zahvaljujući marketinškoj kampanji s glumicom i pjevačicom Piom Zadorom. No nakon tog perioda polako je počeo padati u zaborav. Inače uz standardni crveni, proizvodi se i bijeli i zlatni Dubonnet. Kako bilo, Dubonnet Cocktail postao je omiljeni odabir visokog društva i aristokratskih krugova kojima je ispijanje aperitiva prije blagovanja “al fresco” ili prije večere bio ustaljeni ritual. Ovaj je koktel obožavala i britanska Kraljica Majka. Prema jednoj istinitoj duhovitoj priči o čemu svjedoči rukom pisana poruka koja je u ne tako davnoj prošlosti prodana na aukciji za veliku svotu novca, Kraljica Majka je prije jednog putovanja naložila batleru da pripremi dvije boce Dubonneta i gina. Na poruci je pisalo: “Mislim da ću ponijeti dvije male boce Dubonneta i gina, za svaki slučaj.”

Ljubav prema ovom miješanom piću od majke je naslijedila i današnja kraljica Elizabeta II. koja ga svakodnevno redovito ispija prije ručka, a prema nekim izvorima čak i prije spavanja. Pred nekoliko godina jedna zanimljiva anegdota vratila je Dubonnet u novinske stupce. Prilikom kraljičina posjeta na Lord’s Cricket Ground, osoblje je uvidjelo da boca Dubonneta pripremljena za uvaženu gošću nije u adekvatnom stanju za konzumaciju. U panici se hitro pošlo u potragu za spomenutim pićem. U lokalnoj prodavaonici alkoholnih pića prodavač je rekao da Dubonnet nitko nije tražio u posljednjih 30 godina. Nasreću, jedna je boca pronađena u obližnjem supermarketu, ali ni tada brigama nije bio kraj. Naime osiguranje koje brani da se alkohol unosi na igralište, zamalo nije propustilo unošenje ovog aperitiva. Nesporazum je u konačnici uspješno razriješen, pa je Kraljica ipak popila svoj neizostavni Gin Dubonnet nesvjesna pomutnje koju je njezin posjet izazvao.

Profimedia 

Iako omjer Dubonneta i gina varira ovisno o receptima ili osobnim preferencijama (Kraljica Majka ispijala je koktel s 30% gina i 70% Dubonneta), koktel koji voli Elizabeta II., prema riječima Roberta Largea iz kraljevskog domaćinstva koji je zadužen za njegovu pripremu, radi se na sljedeći način. U vinsku čašu ulije se jedna trećina gina, zatim dvije trećine Dubonneta. Potom se stavi kriška limuna preko koje dvije savršeno oblikovane kockice leda. Mnoštvo internacionalnih barmena suglasno je da je Gin Dubonnet svojevrsni miksološki relikt koji u posljednje vrijeme ipak doživaljava revival.

Povod tome bio je zasigurno veliki jubilej od prije nekoliko godina kada je Kraljica Elizabeta II. proslavila 60 godina svoje vladavine. Tim povodom ponovo se počeo ispijati, ali je također osmišljeno i mnoštvo različitih koktela s Dubonnetom kao sastojkom. Kako je Kraljica postala i najdugovječniji monarh u britanskoj povijesti, tko zna, možda je upravo Gin Dubonnet jedan od razloga dugovječnosti popularne vladarice. Stoga bi bilo dobro obrisati prašinu zaborava s ovog ukusnog koktela, ponovo ga uvrstiti u standardni miksološki repertoar te svakako nazdraviti Njezinu Veličanstvu koja ga je učinila slavnim.

Napisao: Ante Carić

Fotografije: Dražen Kokorić, Profimedia