Ove jeseni uživajte u umjetničkim delicijama

Jesen je idealno doba za kratka putovanja, a ove sezone umjetnička ponuda je toliko raskošna da može poslužiti kao svojevrstan vodič Europom

Profimedia

U pariškom Louvreu je uvijek zanimljivo, no 24. listopada tamo se otvara i izložba “Leonardo da Vinci”, kojom se obilježava 500. obljetnica velikog umjetnika.

Profimedia 

Ako ste već u Parizu, nemojte preskočiti Grand Palais i retrospektivu El Greca, a u Pompidou centru je i izložba Francis Bacon’s passion for literature, dok Fondacija Louis Vuitton nudi zanimljivu izložbu rekonstrukcija interijera Charlotte Perriand.

Profimedia 

U Londonu početkom listopada će Kara Walker zaposjesti Tate Modern s pričom o američkom nasilju. No ako već namjeravate putovati tamo, pričekajte do 17. listopada kada se otvara izložba s više od 200 radova koreansko-američkog video artiste Nama June Paika. Gauguinovi portreti bit će pak izloženi u Nacionalnoj galeriji od 7. listopada.

Profimedia 

U Milanu Palazzo Reale jesen posvećuje Giorgiu de Chiricou. Firentinska galerija Uffizi za studeni priprema izložbu Pietro Aretino and the Art of the Renaissance, koja obećava sveobuhvatan pogled u umjetnost najvećeg talijanskog hustlera 16. stoljeća.

Zabavno je i u Beogradu jer se Marina Abramović vratila u svoj rodni grad te u Muzeju savremene umetnosti otvorila svoju retrospektivnu izložbu Čistač.

Profimedia 

Praška Nacionalna galerija slavi 30 godina Baršunaste revolucije zanimljivom izložbom Havel for President! The Year 1989 in Photographs, pa ukoliko se zateknete u blizini, nemojte to propustiti.
U Amsterdamu se pak može pogledati izložba radova Rembrandta i Velázqueza, dok u Madridu Prado nudi pionirke rensansne umjetnosti izložbom A Tale of Two Women Painters: Sofonisba Anguissola and Lavinia Fontana.

Profimedia 

U Beču se sredinom listopada otvara izložba Caravaggija i Berninija, a nešto ranije otvara se i izložba Albrechta Dürera. U München se iščekuje više od 100 slika Anthonyja van Dycka.

Profimedia 

Veliku stvar je doživio i Njemački Dessau u kojem je otvoren Bauhaus Museum, koji prvi put predstavlja kolekciju Bauhaus Dessau Fondacije.

Važno mjesto za ljubitelje moderne umjetnosti dobio je i Istanbul. Arter je preselio u svoju novu zgradu, u kojoj će na prostoru od 18 tisuća metara četvornih nastaviti Istanbul činiti regionalnom prijestolnicom suvremene umjetnosti.

V. S.