Pripremite kokice. I uz besplatne dokumentarce preživite ove dane!

Mnogi su dugo maštali o životu na trosjedu u društvu daljinskog upravljača, no sigurno ne u ovako ekstremnom obliku. Za slučaj da vam pomanjka zanimljivih sadržaja, platforma Restart je omogućila besplatno gledanje 20 dokumentarnih naslova putem Vimeo kanala, dok je ostatak kolekcije dostupan uz minimalnu naknadu. Ovo je pet dokumentaraca za ugodne old school večeri ispod dekice uz koje ćete lakše prebroditi muke socijalne distanciranosti. #YourStoryMatters

Profimedia
profiedia 

profiedia 

Grace Jones: Bloodlight and Bami/ R. Sophie Fiennes
Veća od života, divlja, strašna, androgina – Grace Jones igra sve ove uloge. No ovdje je upoznajemo i u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake, a ona se razotkriva pred našim očima i pomaže nam da upoznamo što se nalazi iza maske. Film prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene i priču o traumatičnom djetinjstvu.

Gangster te voli/R. Nebojša Slijepčević
Domaća dokumentarna komedija o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću u svom fokusu ima bračnog posrednika Nedjeljka Babića. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku – Gangster. Za razliku od suvremenih bračnih posrednika, Gangster vjeruje u osobni kontakt. Svakoga svojeg klijenta upozna osobno kako bi ga procijenio, ali i dao mu neke korisne savjete.

Selfie/R. Agostino Ferrente
Slučajno ubojstvo 16-godišnjeg Davidea Bifolca od strane karabinjera tijekom potjere u napuljskoj četvrti Traiano, do srži je potreslo lokalnu zajednicu. Kako bi bolje razumio okolnosti tog događaja, redatelj se odlučuje upoznati s nekoliko Davidovih prijatelja i njihovom svakodnevicom. Dvojici najboljih prijatelja, Pietru i Alessandru, daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao „selfie“ film.

Blokada/R. Igor Bezinović
'Blokada' je jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine, koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Borba protiv komercijalizacije obrazovanja i blokada nastave na Filozofskom trajala je 34 dana, pobuna se proširila na više od 20 fakulteta diljem zemlje, a studenti su postali relevantan politički subjekt.

Čovjek delfin /R. Lefteris Charitos
Film otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji život je bio inspiracija Lucu Bessonu za film 'Veliko plavetnilo'. Ovaj dokumentarac nas uvlači u Mayolov svijet kroz njegovo putovanje od Mediterana do Japana i od Indije do Bahama te uranja gledatelje u transformativno iskustvo ronjenja na dah. Čovjek delfin je portret čovjeka koji je dosegao granice ljudskog tijela i uma – ne samo da bi oborio rekord, nego s nadom da će otkriti dublju povezanost čovjeka i mora.


Više filmova i informacija nalazi se na platformi volimdokumentarce.net