Zašto ih obožavamo? Jer su zauvijek obogatile svijet mode!

Stopala i cipele središnje su točke mnoštva mitova i bajki. Među najpoznatije sigurno spada Pepeljugina staklena cipelica i one crvene u Čarobnjaku iz Oza. Moderne princeze, pak, 'odvaljuju' na one s potpisom Louboutin. Sad možete provjeriti i zašto! A slobodno i maštajte. #YourStoryMatters

Profimedia

Kad smo kod ove teme nipošto ne treba zanemariti i vrlo zanimljivu foot fetish scenu, koja ima dugačku povijest, a mnogi joj kao jedno od uporišta nalaze u podvezivanju stopala japanskih plesačica iz 10. stoljeća. Moderna antropologija pak često koristi naziv “stiletto feminism”, odnosno feminizam u štiklama kao termin kojim označava spoj ženstvenosti sa ženskom snagom i sviješću o vlastitim pravima. Helmut Newton i Andy Warhol su među brojnim umjetnicima koji su upravo u cipelama s visokim potpeticama pronalazili  neiscrpnu inspiraciju, a njihova transformativna moć itekako se sviđa i ženama. Dakle, možemo reći da su cipele, a posebno one s visokim potpeticama, sve samo ne nevažna stvar u našoj civilizaciji.

Potpetice same po sebi, zahvaljujući samo nekoliko centimetara, ženu mogu transformirati u erotičnu seksi boginju. Dodamo li cijeloj priči ime Louboutin i njegov crveni potplat, koji je s vremenom postao simbol ženske erotičnosti, dobit ćemo poprilično zaokruženu priču. Upravo jedna takav je ispričana povodom 30. godišnjice brenda Christian Louboutin.

Profimedia 

 Retrospektivna izložba L’Exhibition[niste] u pariškom Palais de la Porte Dorée daje poprilično zanimljiv uvid u Louboutinovu igru sa ženskim stopalima. U sklopu nje, među ostalim je izložen i plod njegove suradnje s redateljem Davidom Lynchom iz 2007. godine koja je nastala za potrebe izložbe Fetish. Također su izloženi i svi legendarni komadi čuvenih Louboutinki, kao što je Ballerina Ultima, Pensée koju je nosila princeza  Caroline od Monaca, kao i ekstremno visoke Pigalle, koji je obožavala Kate Moss.

Profimedia 

 Fabrizio Viti, koji je lansirao svoju epsku kolekciju cipela iz 2016. a trenutačno nadzire cipele za Louis Vuitton se prisjeća promjene koju je Louboutin’ uveo u svijet cipela.

Profimedia 

 “Radio sam za Pradu kada je 2004. godine lansiran model Pigalle. Nije stvar bila toliko u tome što su te potpetice visoke, već što je gurnuo stopalo naprijed u cipelu i pomaknuo centar potpetici tako da stopalo napravi veći luk. U to vrijeme Prada nije radila značajnije cipele s visokim potpeticama, no taj fetish element je ostavio snažan utjecaji i napravio velik komercijalni uspjeh. Od tada nadalje smo i mi počeli kreirati cipele s visokim potpeticama“, prisjeća se Viti cipela koja su zauvijek promijenila povijest visokih potpetica.

Profimedia 

 Planirano je da izložba bude otvorena do 26. lipnja, no s obzirom na opasnost zaraze korona virusom, baš kao i sve ostalo u Parizu, zatvorena je do daljnjeg. Zahvaljujući  društvenim mrežama imamo mogućnost doživjeti djelić ove vrlo impresivne modne priče koja je svečano otvorena 26. veljače, no vrlo brzo i zatvorena. Nadamo se da ćemo je što skorije ipak biti moći posjetiti i u živo.

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia