Kreirajte profinjenu boho chic bajku unutar vlastita doma

U trenutku kućne izolacije egzotični predmeti koje smo teglili s putovanja imaju posebnu vrijednost. Osim što su podsjetnik na neka bolja i sretnija vremena, daju privid svojevrsnog bijega, pa čak i unutar vlastita četiri zida. U tom smislu posebno su zanimljive sve daleke destinacije, a jedna od omiljenih i ne toliko dalekih je Maroko, vječna inspiracija dizajnerima. #YourStoryMatters

Profimedia

Prošlog je proljeća kreativna direktorica modne kuće Dior Maria Grazia Chiuri, u Marakešu organizirala reviju za cruise kolekciju 2020. Tom prilikom modeli su šetali po ćilimima piste na otvorenom. Atmosfera je bila začinjena svjetlom svijeća i vatre, a sve uokvireno kulisom koju je činila El Badi palača. Rijetko tko se tom prilikom kući vratio bez ručno rađenih izvezenih jastuka ili zdjela marokanske dizajnerice i keramičarke Bouchra Boudoua. (O tom je nezaboravnom iskustvu u tada aktualnom izdanju Storybooka pisao i naš kolumnist s američkom adresom Grgo Zečić/Gro Curtis koji je prisustvovao showu). Očekivano uskoro je uslijedila i Dior Maison kolekcija servisa za jelo inspirirana Marokom. No oduševljenje ovom zemljom nije ništa novo u modnom svijetu.

Press 

Tako je Yves Saint Laurent još 60-ih godina Marakeš učinio svojim drugim domom. Tradicionalna berberska arhitektura i čuveni boho stil proslavio je uvelike i Instagram, pa ni ne čudi da su mnogi turisti koji tamo dolaze u 30-im godinama života, za glavni kriterij pri odabiru smještaja odabrali upravo unutrašnje uređenje bogato marokanskim ručno izrađenim ćilimima, izvezenim sjenilima lampi i šarenom keramikom. Posljednjih godina ovaj stil, kao i posjeti Maroku, bilježili su znatan porast, a to su odmah prepoznali i trgovci namještajem i chic detaljima za kuću.

Ella Jones, osnivačica londonske trgovine New Tribe najviše voli što se za tri i pol sata iz Londona može preseliti u jedan posve drugi svijet, a tamo pak nabavlja unikatne primjerke dizajna nezavisnih proizvođača. U tome definitivno nije usamljena jer mnoštvo je trgovaca koji znaju da je egzotika neiscrpan izvor nadahnuća. Od londonskog Design & That do njujorških Salam Hello i Divine Unfound trgovina nudi se široka paleta marokanskog blaga, a dio se može kupiti i online. Mallory Solomon, vlasnicaSalam Helloa odlučila se baciti u ove vode nakon putovanja koje joj je promijenilo život 2018. godine i od tada prodaje berberske tepihe koje u Maroku ručno izrađuje jedan ženski kolektiv. Pri tom ih ne kupuje od posrednika, što im bitno smanjuje cijenu, a za svaki komad je potrebno od 2 do 17 mjeseci da se izradi. Ova umjetnička djela i Jones, osnivačica New Tribea, smatra „antidotom masovnoj proizvodnji“, a toj struji definitivno spada i Belgijanka Laurence Leenaert koja je svoj brend LRNCE osnovala u Marakešu još 2013. godine. Njezine zdjele, tanjuri i tekstil imaju jedinstvenu umjetničku notu koja nadilazi tradicionalnu estetiku, a izvozi ih diljem svijeta.

Press 

Press 


Kao i obično, tako i u slučaju uređenje interijera orijentalnim detaljima često vrijedi ona - manje je više. Suosnivačica tvrtke i trgovine Design & That Emma Shone Sanders tako savjetuje držati se jednostavnosti i ne pretjerivati. „Prostor ne treba biti pun različitih boja - može se jednostavno uvesti samo neke raskošne teksture, kao što su one
ćilima ili naprosto stvoriti kontrast u spoju tradicionalne statement vaze i zida obojenog u zagasitoj boji kredaste teksture“. Nama možda i najbliži izvor marokanskog boho štiha je bečka trgovina Silvije Gattin, koja prodaje odjeću te ukrase za uređenje interijera, a dok se granice ne otvore tu je i njen online shop koji također dobro dođe poželite li izolacijsku svakodnevicu barem prividno zamijeniti marokanskom egzotikom.

Press 

Press