Pavlova se uvijek kruni svježe tučenim vrhnjem na koje se stavlja više vrsta voća ili orašasti plodovi. Kivi i jagode tradicionalan su izbor, a česta je i kombinacija bobičastog voća. Pasiflora, breskve, šipak, ananas, papaja, pa čak banane i kokos, također su popularni dodaci. U nekim se receptima na tučeno vrhnje stavlja i grubo ribana čokolada ili čokoladni preljev. Iako zbog svoje lakoće slovi kao desert za toplije dane, Pavlova je na slatkom jelovniku tijekom cijele godine, najčešće u vrijeme proslava i blagdana.
RECEPT
Sastojci za meringu:
Za 6 do 8 osoba 4 bjelanjka 250 g šećera u prahu 1 čajna žlica bijelog octa 1 čajna žlica kukuruznog škroba 1 čajna žlica ekstrakta od vanilije
Sastojci za ukrašavanje: 500 g jagoda, očišćenih i prepolovljenih 200 g crvenog ribiza bez stabljika 3 jušne žlice slastičarskog šećera u prahu 350 ml punomasnog vrhnja
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 150 ˚C. Olovkom označite rub tanjura na papiru za pečenje. Bjelanjke mikserom istucite u čvrst snijeg, zatim utucite šećer, jednu po jednu jušnu žlicu, dok se ne zasjaji. Utucite ocat, kukuruzni škrob i vaniliju.
2. Tučenu smjesu razmažite unutar kruga, tako da rubovi budu viši od sredine kruga. Pecite sat vremena, zatim isključite pećnicu i ostavite da se u njoj potpuno ohladi.
3. Kad se meringa ohladi, narežite 100 g jagoda. Pomiješajte ih s pola crvenog ribiza i dvije jušne žlice slastičarskog šećera u prahu. Miksajte dok ne dobijete glatku mješavinu, a zatim je procijedite kroz cjedilo. Vrhnje istucite s ostatkom šećera i premažite meringu.
Preostalo voće položite na tučeno vrhnje i prelijte voćnim umakom.
(Napisao: Ante Carić; Jelo pripremila: Ana Grgić, Executive Chef Hotela Esplanade Zagreb)