OVO JE NAŠ RECEPT ZA SRETAN VIKEND Balerina koja je postala torta

Ako se za balet kaže da je poezija pokreta, onda se za Pavlovu tortu može reći da je jedan od najljepših i najlepršavijih soneta slastičarskog umijeća. Ovaj desert metaforičko je utjelovljenje plesnog umijeća i raskošne baletne haljine jedne od najslavnijih primabalerina s početka prošlog stoljeća Ane Matvejevne Pavlove. Inspirirajte se!

Dražen Kokorić/Storybook

Pavlova se uvijek kruni svježe tučenim vrhnjem na koje se stavlja više vrsta voća ili orašasti plodovi. Kivi i jagode tradicionalan su izbor, a česta je i kombinacija bobičastog voća. Pasiflora, breskve, šipak, ananas, papaja, pa čak banane i kokos, također su popularni dodaci. U nekim se receptima na tučeno vrhnje stavlja i grubo ribana čokolada ili čokoladni preljev. Iako zbog svoje lakoće slovi kao desert za toplije dane, Pavlova je na slatkom jelovniku tijekom cijele godine, najčešće u vrijeme proslava i blagdana.

RECEPT

Sastojci za meringu:
Za 6 do 8 osoba 4 bjelanjka 250 g šećera u prahu 1 čajna žlica bijelog octa 1 čajna žlica kukuruznog škroba 1 čajna žlica ekstrakta od vanilije

Sastojci za ukrašavanje: 500 g jagoda, očišćenih i prepolovljenih 200 g crvenog ribiza bez stabljika 3 jušne žlice slastičarskog šećera u prahu 350 ml punomasnog vrhnja

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 150 ˚C. Olovkom označite rub tanjura na papiru za pečenje. Bjelanjke mikserom istucite u čvrst snijeg, zatim utucite šećer, jednu po jednu jušnu žlicu, dok se ne zasjaji. Utucite ocat, kukuruzni škrob i vaniliju.
2. Tučenu smjesu razmažite unutar kruga, tako da rubovi budu viši od sredine kruga. Pecite sat vremena, zatim isključite pećnicu i ostavite da se u njoj potpuno ohladi.
3. Kad se meringa ohladi, narežite 100 g jagoda. Pomiješajte ih s pola crvenog ribiza i dvije jušne žlice slastičarskog šećera u prahu. Miksajte dok ne dobijete glatku mješavinu, a zatim je procijedite kroz cjedilo. Vrhnje istucite s ostatkom šećera i premažite meringu.
Preostalo voće položite na tučeno vrhnje i prelijte voćnim umakom.


(Napisao: Ante Carić; Jelo pripremila: Ana Grgić, Executive Chef Hotela Esplanade Zagreb)