Za dobro raspoloženje izaberite kavu od zelenog praha

Oni koji ne vole brokulu mogu odahnuti jer hranjive vrijednosti te namirnice dolaze i u obliku praha. Istraživanja su pokazala da Australci ne jedu preporučene količine povrća pa su australski istraživači napravili prah od brokule od kojeg se može kuhati kava ili juha, spravljati smoothie te kolači, a ujedno smanjuje količinu hrane koja se baca

Profimedia

Prah od brokule je nastao u sklopu projekta kojem je cilj smanjiti bacanje povrća pretvaranjem “ružnog“ povrća u zdravu hranu. Dakle, Broccolattes će koristiti „ružne“ brokule koje bi se inače bacale pa se na ovaj način pridonosi borbi protiv velike količine bacanja hrane s kojom mnoge zemlje imaju problem. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda je otkrila da se trećina hrane proizvedene za konzumaciju svaki dan baci, a to je ukupno oko 1.3 bilijuna tona godišnje.


Prah brokule je bogat vlaknima i proteinima kao i bioaktivnim fitokemikalijama koje su dobre za zdravlje. Stoga stavljanje brokule u kavu se uopće ne čini suludom idejom. Baš kao što u pića već neko vrijeme stavljamo spirulinu i kurkumu, isključivo zbog zdravstvenih dobrobiti, sada možemo činiti i s brokulom.


Na kraju krajeva nemojmo zaboraviti da korijen cikorije rado pijemo kao beskofeinsku zamjenu za kavu, stoga zašto to isto ne bismo napravili i s brokulom?