Kako je elastična pasica u struku postala CHIC, ali i COOL

Elastični pasica oko struka? Može, no jedino ako se spremamo u teretanu... Ovaj odgovor vrijedio je toliko dugo da već sama ideja o kupnji hlača koje nemaju čvrsto definirani struk, već onaj 'freestyle' kao na trenirci, pobuđuje mnoge dvojbe. No, onima koji smatraju kako nije primjerena u svijetu koji zahtjeva nešto formalniji modni izričaj, mišljenje će lako promijeniti novi trendovi i brojke, koje su projekcija želja kupaca. #YourStoryMatters

Shutterstock

Elastična pasica simbol je opuštenosti i neopterećenosti siluetom. Zahvaljujući njoj, u mnogim vikend kadrovima izgledali smo puno ležernije, no definitivno ne i elegantnije. ', pogotovo nakon višemjesečnog globalnog lockdowna u kojem se neki još uvijek (s)nalaze.


Tako na primjer otiđete li na tražilicu popularne internetske trgovine luksuznim modnim brendovima Net-a-Porter izbacit će vam više od 100 odjevnih predmeta s elastičnim strukom. Ne samo da nisu u pitanju sportski komadi odjeće, već oni nose i potpis luksuznih modnih brendova kao što su Balenciaga, Bottega Veneta, The Row itd.

Profimedia 
Profimedia 


Evidentno, vrijeme je da prihvatimo kako elastična pasica više nije simbol onih koji su se odrekli poslovnog looka i noćnog života ili dobre linije te opušteno na kauču uživaju u delicijama. Ona je danas postala legitiman element 'easy chic' stila.

„Opušteno odijevanje je i dalje u uzletu, a elastična pasica u struku, samo je ekstenzija ove casual mode“ kaže Lydia King, modna direktorica Harrodsa te upućuje na brendove Joseph, Nanushka i  Stella McCartney, kao one koji su rastezljivost doveli do perfekcije. „Elastična pasica oko struka je nadišla vjerovanja i ideale vezane uz to kako bi naše tijelo trebalo izgledati. Elastičnost omogućuje veću pokretljivost, stoga ne čudi da se koristi najviše u sportskoj odjeći, no kako već neko vrijeme prelazi u svijet elegantnog dnevnog odijevanja, daje naslutiti da bi se tijelo moglo širiti.“, kaže Dr. Rebecca Arnold, viša predavačica povijesti odjeće i tekstila na londonskomCourtauld Institutu.

Budući da ovaj modni detalj evidentno postaje poželjan i u domeni luksuza, to može značiti da ćemo biti manje opterećeni vlastitom siluetom. No, s druge strane baš zato što odjeća s elastičnim strukom često izgleda opušteno do te mjere da stvara iluziju ekstremnog volumena, moguće je da se dogodi i sasvim suprotno - da zbog nje poželimo biti još više fit.