Ulični fotograf Bruce Gilden i Gucci izbacili su knjigu kao POSVETU RIMU

Prošle godine talijanska je modna kuća Gucci izbacila neobičnu kampanju za svoju pre-fall 2020 kolekciju. Kolekciju s potpisom osebujnog kreativnog direktora Alessandra Michelea fotografirao je tada ulični fotograf Bruce Gilden, a na vizualima su, na ulicama Rima, pozirali modeli svih dobnih skupina. Sada su neke od neobjavljenih fotografija pronašle mjesto u novoj art knjizi "Beaten & Blown by the Wind" koju, kao nekonvencionalnu posvetu Rimu, potpisuju ova dva genijalca.

Gucci press

Bruce Gilden jedan je od najpoznatijih američkih uličnih fotografa. Slavu je stekao na ulicama New Yorka fotografirajući spontane close-up portrete prolaznika koristeći bljeskalicu. U svojim neumornim uličnim lutanjima Velikom Jabukom u potrazi za modelima, najviše su ga fascinirali pripadnici marginaliziranih skupina, outsideri, beskućnici, prostitutke ili članovi motorističkih bandi, a svojim je fotografijama želio iskreno progovoriti o različitostima i zaviriti u intimu "nepoznatih" životazbog čega su ga drugi fotografi često nazivali nasilnim i nepristojnim.

Press 

Press 

Nakon New Yorka, Gilden je proputovao svijet, a slučajne prolaznike koji su ga zaintrigirali svojom pojavio i energijom snimao je i u Francuskoj, Haitiju, Indiji, Irskoj, Japanu i Rusiji. Njegov beskompromisni i ponekad suviše pristan stil fotografiranja sada je postao i dijelom knjige "Beaten & Blown by the Wind" koju čini serija crno-bijelih fotografija u visokom kontrastu, a koju je potaknulo snimanje kampanje za modnu kuću Gucci.

Knjiga je, kroz set atipičnih spontanih portreta, ustvari jedna vrlo nekonvencionalna posveta čarobnom Rimu i njegovom nepobjedivom duhu, a osim pravih stanovnika grada, u knjizi se nalazi i portret talijanskog glazbenika Achillea Laura te glumice i modela Benedette Barzini. "Osvojio me Rim, baš kao i njegovi ljudi. Volio bih se vratiti i fotografirati ih još pedantnije", izjavio je Gilden te dodao: "Mogu se čak i zamisliti da živim u Rimu, taj grad zbilja inspirira."

Press 

Press