Ekscesne modne lekcije iz Kopenhagena

Za razliku od skandinavskog minimalizma, danska prijestolnica nudi eklektično šarenilo kako na cesti, tako i u buticima

Profimedia

Budući da naginje ekscentričnim modnim trendovima, Barbara Maj Husted Werner, vlasnica butika Holly Golightly, u svojoj trgovini nudi zabavan presjek vrlo zanimljivih dizajnera. Svaki dan je možete pronaći u svojoj modnoj oazi gdje najavljuje rasprodaje i dijeli modne savjete kako kombinirati svjetlucavu pink haljinicu kopenhagenskog dua Saks Pott i dugačak pink puffer kaput Stine Goya ili svileni top boje breskve Simone Rocha.

“Beskompromisna sam kada su u pitanju komadi koje biram, idem za onim što se meni sviđa i za što mislim da će ljudima biti zanimljivo. To znači preuzimanje rizika i predstavljanje kupcima stvari koje još nisu vidjeli“, kaže Werner.

Press 

Press 

Press 

Press 

Prije otvaranja butika 2001. je radila u filmskoj industriji kao osobna asistentica redatelja Nicolasa Windinga Refna. Tako je i upoznala Petera Granta, set dizajnera i suradnika Larsa von Triera te ga angažirala da joj pomogne s uređenjem trgovine.

“Peter razmišlja o prostoru i iskustvu u njemu na posve drugačiji način nego to rade dizajneri ili arhitekti“, kaže Warner. „ Njegov pristup je više vezan za storytelling te ugrađivanje različitih era i estetika. Kada su prošle godine uređivali trgovinu Grant i Werner su osmislili toplu i eklektičnu shemu. Tako se u jednoj sobi nalazi veliki stol prekriven nakitom ukrašenim kamenjem, među njim se ističu Small World ogrlice s potpisom Orit Elhanati, kao i ukrasi od 22 karatnog zlata njujorškog brenda Prounis. Tu su i Proenza Schouler i Marni ručne torbice. Drugi dio prostora je u stilu loungea s udobnim stolcima, biljkama u lončanicama i policama za knjige punim cipela i umjetnina. „ Željela sam napraviti trgovinu koja će zabaviti ljude koji možda i nisu nužno zainteresirani za kupnju odjeće“ kaže o svom butika koji je križanac prodavaonice odjeće i suvremene umjetničke galerije.

U njemu se mogu naći umjetnici poput Marianne Eriksen Scott-Hansen, koja stvara bukete od papirnatog cvijeća i Evren Tekinoktay, među čijim radovima od pleksiglasa se ističu oni s neonskim svjetlima i pomičnim dijelovima. A upravo taj spoj umjetnosti i prodaje u jedinstvenom okružju ono je što čini Holly Golightly relevantnom, smatra Werner.

Shutterstock