Kultni berlinski klub Berghain nudi posebno iskustvo - zvučnu izložbu

Od 2004. godine kada je otvoren kao reinkarnacija legendarnog noćnog kluba Ostgut, Berghain slovi kao "najbolji noćni klub na svijetu". I premda će mnogi tu tezu zasigurno nastojati osporiti, Berghain je nedvojbeno posebno mjesto koje morate posjetiti ako svojim plesnim cipelama zakoračite na tlo Berlina, neosporne prijestolnice elektronske glazbe i raskalašenog ponašanja. No, za prijestolnicu plesa i posebnih iskustava stvar se u vrijeme korone zakomplicirala

Profimedia

Osim što se nalazi u istočnom Berlinu u staroj betonskoj zgradi bivše elektrane koja odašilje sjajnu underground vibru, Berghain je svoju reputaciju stekao strogom politikom propuštanja posjetitelja na ulazu, izvanserijskim zvukom, najboljim svjetskim DJ-ima koje ima na repertoaru, ali i raskalašenim ponašanjem unutar svojih zidina kojima svakako ide u prilog to što je u klubu fotografiranje i snimanje zabranjeno. Sve je u Berghainu fokusirano na iskustvu, a svoje doživljaje (ako imate sreće da uđete) možete jedino prepričavati.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa nije poštedjela niti legendarnu, i vrlo živahnu, noćnu scenu Berlina, a kultni klubovi poput Berghaina zbog strogih su epidemioloških mjera bili primorani odmoriti i na neko vrijeme staviti lokot u bravu. Sada, prvi puta nakon ožujka, Berghain je ponovno otvorio svoja vrata. Doduše, ne onako kako je neumorna klupska publika navikla.

Profimedia 

Shutterstock 

Profimedia 


Naime, legendarni klub postavlja zvučnu izložbu imena "Eleven songs – Hall at Berghain". Nadrealna zvučna instalacija uključuje različite zvukove grada, buku helikoptera i druge zvukove, a potpisuje ju dvojac Tamtam koji čine Sam Auinger i Hannes Strobl. Premda u ovoj režiji nije predviđeno plesanje u klubu, berlinski kustos Carsten Seiffarth pozvao je posjetitelje da svjedoče ovom neobičnom iskustvu, "zatvore oči i prepuste se zvuku koji ih vodi prostorijom". Kako bi se ispoštovale preporuke o fizičkom distanciranju, u Berghainu je na izložbi moguće ugostiti samo 50 posjetitelja istovremeno, a oni se, ovoga puta, ne moraju brinuti hoće li biti pušteni. Doduše, to ne znači da će moći preskočiti dugačke redove jer je interes za izložbu, navodno, golem.