Modna priča umjetnika Silvija Vujičića na Touch Me festivalu

Biro za suvremenu umjetnost KONTEJNER, poznat po sjajnoj prošlogodišnjoj izložbi Ekstravagantna ljubav i Device Art festivalu, priprema Touch Me festival koji će se održati od 17. rujna do 3. listopada u industrijskoj HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, a koji će kroz jedinstveni program izložbi, performansa, razgovora s umjetnicima, filmove i radionice istražiti nove oblike suživota između čovjeka, prirode i tehnologije.

Ivan Slipčević

Pod palicom slovenskog kustosa Jurija Krpana te hrvatskih kustosica Klare Petrović i Luje Šimunoviće renomirani umjetnici koji stvaraju na granici umjetnosti, znanosti i tehnologije predstavit će svoje radove na do sada najvećem međunarodnom Touch Me trijenalu u organizaciji KONTEJNER-a. U HALI V Tehničkog muzeja tako ćete imati priliku pogledati "Kokoš planetarne zajednice" Koena Vanmechelena, kontroverzni Thomas Thwaites predstavlja "Goatman" instalaciju, video i knjigu kao rezultat performansa koji je izveo 2015. godine, a u sklopu večeri višekanalnog elektroničkog zvuka, u Hrvatsku po prvi puta dolazi mlada, ali već renomirana Kali Malone, majstorica minimalističkog i meditativnog zvuka.

KONTEJNER u svom bogatom programu nije zanemario niti modni aspekt pa će se, po drugi puta, na izložbi pojaviti i suradnja s modnim brendom E.A. 1/1 S.V. iza kojega stoji modni dizajner i umjetnik Silvio Vujičić, a koji će predstaviti jedinstvenu modnu kolekciju na temu isprepletenosti biljnog svijeta i ljudi. Vujičićeva kolekcija nosi naziv "The Lilies Series", a posebno je razvijena za Touch Me izložbu i festivalski pop-up dućan. Okosnicu kolekcije čine pigmenti dobiveni iz cvijeta ljiljana.

Ivan Slipčević 

Ivan Slipčević 

Ivan Slipčević 


Naime, nova Vujičićeva modna priča inspirirana je botaničkim crtežima "Les Liliacées" slikara Pierre-Joseph Redoutéa, objavljenima između 1802. i 1816. godine, a razvijena je specifičnim dizajnerskim postupkom. Odjevni predmeti "The Lilies Series" prožeti su uvezenim crtežima erotizirane flore i faune te pigmentom nastalim ubrizgavanjem cvjetova bijelog ljiljana u organske i mineralne otopine. Pigment je novonastala boja koja se, brendu prepoznatljivim prozirnim silikonom, trajno aplicira na pamučnu bijelu majicu kao dio kolekcije čime je Silvio Vujičić u "The Lilies Series" stvorio zbirku kurioziteta kojom isprepleće suvremene dizajnerske procese i simboličku povijest umjetničkog stvaranja.

Foto: Ivan Slipčević