Modni manifest Coco Chanel

Početkom listopada u renoviranom prostoru Palais Galliera, jedinog modnog muzeja u Parizu, otvara se izložba 'Gabrielle Chanel - Fashion Manifesto' posvećena životu i radu slavne dizajnerice.

Profimedia
Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Priča o modi 20. stoljeća ne može se ispričati, a da se ne spomene ime Coco Chanel, francuske vizionarke koja je svojim neprikosnovenim talentom i odvažnošću mijenjala tijekove modne povijesti, prodrmala temelje društvenih statusa te utirala puteve nekim novim paradigmama. Svojim neponovljivim smislom za lijepo unosila je dašak bezvremenskog u modu, no njezina bogata modna ostavština mnogostruko nadmašuje puku estetiku. Kada je Coco počela dizajnirati hlače namijenjene ženama, što je dvadesetih godina prošloga stoljeća bilo, najblaže rečeno, skandalozno i ekscentrično, ali nedvojbeno praktično i nužno, iz pariškog se ateljea svijetom zakotrljala revolucija. Hlače, dotad namijenjene samo muškarcima, tih su dvadesetih mijenjale duboko ukorijenjenu definiciju ženstvenosti te ponosno stajale kao simbol borbe za žensku jednakost, kao i sinonim otpora tradiciji i ograničavajućim normama. Stoga je u ime Chanel i dandanas utkano mnogo više od mode, u njega je utkana revolucija.

Početkom listopada u renoviranom prostoru Palais Galliera, jedinog modnog muzeja u Parizu, otvara se izložba 'Gabrielle Chanel - Fashion Manifesto' posvećena životu i radu slavne dizajnerice. Podijeljena na nekoliko segmenata, izložba kronološki prati razvoj njezina rada - od sportskih kostima iz dvadesetih i sofisticiranih haljina iz tridesetih godina prošlog stoljeća do pletenih odijela od tvida i selekcije nakita. Izložba sadrži i deset portreta legendarne Coco, a poseban kutak posvećen je i kultnom parfemu Chanel no.5 koji je kreiran 1921., a njegova točna formula i danas je velika tajna. Izložba je otvorena do 14. ožujka 2021. godine.

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Profimedia 

Izložba se prostire na 1500 četvornih metara, a organizirana je pod pokroviteljstvom modne kuće Chanel, u suradnji s nekoliko međunarodnih muzeja, uključujući muzej Victoria & Albert u Londonu.