Primjerice, za nekoliko mililitara pojedinih cvjetnih ekstrakata potrebno je i stotinjak kilograma latica nekog rijetkog cvijeta. Kompromisno rješenje nudi biotehnologija kojom se kombiniraju najmodernija tehnološka rješenja s prirodnim postupcima starima koliko i priroda sama. U posljednje vrijeme popularna je organska fermentacija koja se provodi pod strogim nadzorom u laboratorijima, kao i dobivanje ekstrakta (ugrožene) vanilije umjetnim putem. Tako možemo postići zlatnu sredinu između izrabljivanja prirodnih resursa i zloporabe tehnologije.
KOLIKI JE NJIHOV UGLJIČNI OTISAK?
Izbirljive konzumentice više ne zadovoljava samo deklaracija u kojoj se navodi da ono što namjeravaju kupiti i nanijeti na kožu nije genetski modificirano nego je i sljedivog ekološkog podrijetla. Novi naraštaji očekuju i vrijednost za svoj novac pa traže prirodni proizvod najviše kvalitete. Stoga sve više brendova jamči da njihove kolekcije ispunjavaju stroge ekološke standarde na apsolutno svim razinama - od fair trade poslovanja, žetve i ekstrakcije aktivnih sastojaka kreiranja finalnog proizvoda i izrade ambalaže do transporta i plasiranja na tržište. Brojne kozmetičke tvrtke također nastoje koristiti sve manje sastojaka u izradi teksture, zadržavajući njezinu učinkovitost, a sve s predznakom #cleanbeauty.