OMURICE Japanski omlet s prženom rižom

U popularnoj japanskoj kuhinji ovo jelo zauzima posebno mjesto. Zašto i vi rižu ne bi servirali na malo drukčiji ali jako zanimljiv (i ukusan!) način...

Dražen Kokorić/Storybook
Dražen Kokorić/Storybook 

(Za 2 osobe)

Sastojci:
• 3 velika jaja
• 4 žlice punomasnog vrhnja
• ¼ žličice soli
• 1 žličica biljnog ulja
• ½ sitno narezane male glavice luka
• 1/3 mrkve, oguljene i narezane na kockice
• 1 mali režanj češnjaka, sitno rezan ili protisnut
• 160 g kuhane piletine
• 260 g kuhane riže (kratkog zrna)
• 3 žlice kečapa

Priprema:
• U zdjelu stavite jaja, vrhnje i sol te tucite dok se bjelanjci i žumanjci dobro ne prožmu.
• Dodajte ulje u teflonsku tavu promjera 25 cm, zatim dodajte luk, mrkvu i češnjak. Popržite na srednje jakoj vatri dok mrkva ne omekša.
• Pojačajte vatru, dodajte piletinu i nastavite pržiti dok se piletina ne zagrije. Dodajte rižu, grudice razdvojite špatulom kako bi se sve ravnomjerno proželo.
• Dodajte kečap i pržite dok se sve dobro ne prožme. Kušajte rižu i posolite i popaprite prema želji.
• Rižu oblikujte šalicom te stavite na tanjur. Tavu vratite na vatru te u nju izlijte mješavinu jaja.
• Koristite špatulu kako biste nekoliko puta pažljivo pomiješali jaja.
• Prestanite kada se zgusnu toliko da prekrivaju dno tave. Poklopite tavu i smanjite vatru.
• Jaja su gotova kada smjesa više nije tekuća, ali površina još mora izgledati mokro. Koristite li stakleni poklopac, jaja su gotova kada je staklo vruće na dodir.
• Omletom pažljivo obložite oblikovanu rižu. Ukrasite kečapom i peršinom te poslužite.