RECEPT ZA NAJFINIJI TIRAMISU Jer idealni su dani za slatki grijeh...

Iako među mlađim kreacijama talijanske gastronomske tradicije, tiramisu je zasigurno njezin najpoznatiji slatki izdanak. Ovaj desert porijeklom iz regije Veneto, kao trijumfalni spoj piškota u kavi, mascarponea s jajima i šećerom, te kakaoa, u posljednjih je tridesetak godina među najomiljenijima, kako u domovini tako i u svijetu

Dražen Kokorić/Storybook

Tiramisu

(Za 6 do 8 osoba)

Sastojci i ostalo:

• 4 jaja: odvojite 4 žumanjka i 3 bjelanjka
• 75 g šećera u prahu
• 450 g sira mascarpone
• 1 jušna žlica slatke marsale
• 1 jušna žlice tamnog ruma
• 100 ml espressa
• oko 16 do 24 piškote, po mogućnosti originalnih „savoiradi“, ovisno o veličini jela
• kakao u prahu za posipanje
• četvrtasta staklena posuda

Priprema:

1. Istucite tri bjelanjka u čvrsti snijeg i stavite sa strane. Pjenasto istucite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne pobijeli. Zatim polagano uvežite mascarpone, dok se smjesa dobro ne prožme i ne postane glatka. Metalnom žlicom lagano uvežite tučeni snijeg u smjesu mascarponea, nemojte tući.
2. Alkohol i kavu ulijte u plitku posudu. Ovlaš umočite svaku piškotu u kavu te ih slažite jednu do druge na dno staklene posude. Trećinu smjese od mascarponea rasporedite po površini piškota te izgladite. Ponovite poces sa još jednim slojem piškota te smjese od mascarponea. Pokrijte i hladite oko šest sati.
3. Neposredno prije posluživanja pospite sa kakaoom u prahu.

Dražen Kokorić/Storybook