Banksyjev rad "Show Me The Monet" prodan za 7.5 milijuna funti. Lajkamo

Umjetnički radovi najpopularnijeg anonimnog umjetnika na svijetu, Banksyja, uvijek privlače pažnju javnosti, bilo da je riječ o misterioznim crtežima koji posve neopaženo osvanu na nekom od gradskih zidova ili pak o onima koji se za basnoslovne iznose prodaju na najprestižnijim svjetskim dražbama, poput parodije slavne Monetove slike "Lopoči" koja je svojevrsna kritika kapitalističkog društva

Press

Na dražbi britanske aukcijske kuće Sotheby's prodana je još jedna Banksyjeva umjetnina. Riječ je, naime, o slici "Show Me The Monet", interpretaciji impresionističke slike "Lopoči" francuskog umjetnika Clauda Moneta. "Show Me The Monet" datira iz 2005. godine, a radi se o svojevrsnoj parodiji kapitalističkog sustava (kritici koja čini glavninu Banksyjeva opusa) koja prikazuje kolica za kupovinu i prometni znak potopljen u, inače idiličnom, impresionističkom vrtu.

Premda se procjenjivalo da će slika anonimnog uličnog umjetnika dostići iznos od 3.5 do 5 milijuna funti na koncu je na londonskoj dražbi prodana za impresivnih 7.5 milijuna funti. Radi se o drugom najskupljem Banksyjevom radu do sada. Prošle godine slika "Devolved Parliament" prodana je za gotovo 10 milijuna funti. "Show Me The Monet" je, naime, dio serije nazvane "Crude Oil", a koja se sastoji od interpretacija nekoliko velikih djela umjetnosti, od "Suncokreta" Vincenta van Gogha, "Noćnih ptica u baru" Edwarda Hoppera te Warholove Marilyn Monroe koju je u Banksyjevoj inačici zamijenila Kate Moss.

Autor: T.L.

Fotografija: press