Sredinom 19. stoljeća kada je francuska “haute cuisine” živjela svoj vrhunac, “Charlotte”, tj. šarlota, bila je kraljica slastica koja je neprikosnoveno vladala trpezama kraljevskih i carskih banketa te ostalih otmjenih svečanosti. Nije trebalo dugo da ova delicija engleskih korijena osvoji i nadobudne domaćice kojom su zadivljavale svoje goste nesvjesne činjenice da se iza njene pripreme ne krije veliko slastičarsko umijeće. No što je šarlota? Ova slastica nije ni torta ni kolač već vrsta deserta specifičnog oblika zbog kalupa u kojem se radi, a koji podsjeća na lonac za cvijeće. Može biti topla ili hladna, obložena kriškama kruha bez korice, biskvitom, piškotama, keksima ili kolačićima, te punjena voćnim pireom koji se može kombinirati s kremom od žumanjaka i mlijeka ili vrhnja, šećera i vanilije znanom kao “custard”, ili s bavarskom kremom (krema od jaja i mlijeka ili vrhnja zgusnuta želatinom).
Šarlota s jabukama (Charlotte aux pommes)
Sastojci i ostalo: (Za 4 osobe) • 1 kg jabuka za kuhanje, oguljenih, izdubljenih i nasjeckanih • 1 limun, samo korica i sok • 2 do 3 jušne žlice smeđeg šećera • ½ čajne žlice cimeta u prahu • 8 do 10 kriški kvalitetnog smeđeg kruha, bez korice • 50 g maslaca, rastopljenog, plus još malo za premazivanje kalupa • kalup za šarlotu ili tortu
Priprema: 1. Zagrijte pećnicu na 190 ºC. 2. Stavite jabuke, koricu i sok limuna, šećer i cimet u lonac s teškim dnom na srednje jaku vatru. Poklopite i ukuhajte. Krčkajte često miješajući dok jabuke ne omekšaju. 3. Otklopite lonac, pojačajte vatru i žustro tucite jabuke dok sva tekućina ne iskuha, a jabuke se ne pretvore u glatki pire. 4. Rastopljenim maslacem premažite kriške kruha s obje strane. 5. Maslacem lagano premažite kalup za šarlotu promjera 15 cm, te dno i strane obložite kriškama kruha tako da se jednom trećinom preklapaju da ne bude šupljina, pazeći i da lagano prelaze rub kalupa. 6. Istresite pire od jabuka u kalup i prekrijte s preostalim kriškama kruha preklapajući ih. Presavijte dio kriški kruha koje prelaze rub kalupa i pritisnite ih preko kruha na površini pirea. 7. Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta ili dok površina šarlote ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Tanjur za posluživanje stavite na kalup koji potom okrenete, pažljivo izvadite šarlotu te je poslužite.