Bad or beautiful

Film koji istražuje kompleksnu ostavštinu Helmuta Newtona

Helmut Newton Foundation

Poznat po subverzivnim, provokativnim i visoko stiliziranim fotografijama nabijenim erotikom, Helmut Newton dugo je bio na glasu kao enfant terrible modne fotografije. Ponekad vrlo bizarnim prikazima žena šokirao je i oduševljavao publiku snimajući za britansko izdanje Voguea i Harper’s Bazaar, ali i za brojne francuske i njemačke modne magazine.

Helmut Newton Foundation 

Helmut Newton Foundation 

Helmut Newton Foundation 

Helmut Newton Foundation 

Prošlo je točno stotinu godina od rođenja Helmuta Newtona, a s velikom obljetnicom stigao je i dokumentarni film koji slavi njegov život te bogatu ostavštinu. Film pod nazivom “Helmut Newton: The Bad and the Beautiful” djelo je novinara i redatelja Geroa von Boehma, koji je s Newtonom i njegovom suprugom June prijateljevao u posljednjim godinama života slavnog fotografa. Von Boehm nimalo ne skriva privrženost i divljenje koje gaji prema Helmutu, a cijeli je film obojen isključivo pozitivnim notama i samo ovlaš spominje kritiku Susan Sontag, koja ga je jednom prilikom proglasila “ženomrscem”.

Helmut Newton Foundation 
Helmut Newton Foundation 

Helmut Newton Foundation 

O veličini popularnog fotografa svjedoče Charlotte Rampling, Claudia Schiffer, Isabella Rossellini, Marianne Faithfull i druge žene koje su s Newtonom imale priliku surađivati. Anna Wintour ističe da je Newtonove fotografije koristila u Vogueu kako bi čitatelje malo zaustavila od prebrzog listanja jer bi na njima svatko barem na trenutak zastao. Isabella Rossellini se, pak, prisjeća kako je, unatoč dominantnom fetišističkom pristupu, u njegovim fotografijama uvijek bila skrivena i posebna doza humora. Osim svjedočanstava njegovih suvremenica, film donosi i pregršt arhivske građe, a gledateljima, uz fotografov rad, pruža i pogled u njegov osobni život te odnos sa suprugom June, talentiranom fotografkinjom koja je stvarala pod pseudonimom Alice Springs.

Autor: T.L.

Fotografije: Helmut Newton Foundation