18. Human Rights Film Festival - besplatno i online

Ovogodišnje osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala održava se online i besplatno je dostupno na platformi www.kinoeuropa.hr do nedjelje 13. prosinca u ponoć. Popratni, diskurzivni program se svakodnevno prenosi na Facebook stranici Human Rights Film Festivala na adresi www.facebook.com/HumanRightsFestival.

Press

U programu se ističu filmovi s temama transrodnih osoba i reproduktivnih ženskih prava te migranata. Posebno se ističe Mala djevojčica francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza o transrodnom sedmogodišnjem djetetu te talijanski kandidata za nagradu Oscar u kategoriji stranog dugometražnog filma – Notturno. To je novi film cijenjenog dokumentariste Gianfranca Rosija o svakodnevici stanovnika nestabilnog i napaćenog Bliskog istoka.

Među ostalim naslovima glavnog programa važno je istaknuti debitantski film brazilske redateljice Maye Da-Rin Groznica – portret urođenika Justina rastrganog između života u velikom lučkom gradu, gdje osigurava egzistenciju za svoju obitelj i želje za povratkom u amazonsko selo. Prikazat će se i dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sretan Božić, Yiwu srpskog redatelja Mladena Kovačevića o svakodnevici kineskih radnika jedne od 600 tvornica u gradiću Yiwu gdje se proizvodi više od dvije trećine svih svjetskih božićnih ukrasa. Tu je i najnoviji film Lava Diaza Genus Pan – priča o tri ilegalna rudara koji putuju natrag na svoj otok nakon višemjesečne muke rada u paklenim uvjetima.
U programu je i dobitnik nagrade Teddy s ovogodišnjeg Berlinalea Futur treći mladog redatelja Faraza Shariata koji putem ljubavne priče dvoje mladih Iranaca u Njemačkoj progovara o rasizmu i migrantskom pitanju.

Govorni program bavi se temama (Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama, pravom na pobačaj, utjecajem epidemije na ljudska prava pacijenata i pristupu zdravstvenoj zaštiti te nužnostima implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a jedna od tema je i život Romkinja.
Također će se održati i masterclass rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua i prikazati njegov dokumentarni film Kolektiv koji prokazuje korupciju na slučaju požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu, gdje je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno 180 osoba.

Press 

Press 

Filmovi iz glavnog programa 18. HRFF-a:

★ Genus Pan / Lahi, Hayop, r. Lav Diaz, 2020, 157’ / igrani
★ Korporativna odgovornost / Responsabilidad empresarial, r. Jonathan Perel, 2020, 68’ / dokumentarni
★ Sretan Božić, Yiwu / Merry Christmas, Yiwu, r. Mladen Kovačević, 2020, 90′ / dokumentarni
★ Njen socijalistički osmijeh / Her Socialist Smile, r. John Gianvito, 2020, 93′ / dokumentarni
★ Izbačeni / Push, r. Fredrik Gertten, 2019, 92′ / dokumentarni
★ Razlog zbog kojeg skačem / The Reason I Jump, r. Jerry Rothwell, 2020, 82′ / dokumentarni
★ Nikad rijetko ponekad uvijek / Never Rarely Sometimes Always, r. Eliza Hittman, 2020, 101′ / igrani / posebna kino projekcija proljeće 2021
★ Notturno, r. Gianfranco Rosi, 2020, 100′ / dokumentarni
★ Mala djevojčica / Petite fille, r. Sebastien Lifshitz, 2020, 85′ / dokumentarni
★ Groznica / A febre, r. Maya Da-Rin, 2019, 89′ / igrani
★ Futur treći / Futur drei, r. Faraz Shariat, 2020, 92′ / igrani
★ Ljubav s preprekama / Love with Obstacles, r. Dora García, 2020, 60′ / eksperimentalni
★ O jednoj mladosti, r. Ivan Ramljak, 2020, 78′ / dokumentarni
★ Domovine, r. Jelena Maksimović, 2020, 63’ / igrano-dokumentarni
★ Tesaurus, r. Marko Grba Singh, 2020, 27′ / eksperimentalni

Press