Trgovine koji su standard kupovanja podigli na novi nivo

Etička, ekološka i zero waste prodaja postaje svojevrsni novi standard. Budući da smo više kod kuće, ali i u prirodi, sve češće i razmišljamo o zaštiti planeta, a na sreću mnoge trgovine sve više sliče onima u vrijeme mladosti naših baka kada su se stvari većinom prodavale u rinfuzi, bez plastične ambalaže i suvišnih vrećica

YouTube
The Source Bulk Foods 

The Source Bulk Foods 

Trgovina The Source Bulk Foods (thesourcebulkfoods.co.uk) lansirana je u Australiji prije 10 godina i postavila je standarde za refill šoping. Podružnice trgovine nalaze se u Velikoj Britaniji, Singapuru, Novom Zelandu i Irskoj, a prodaju lokalnu organsku hranu. U Britaniji svake godine se 660 milijuna kilograma plastične ambalaže baci u prirodu. Source je pomogao da se čak 200 000 komada plastičnih pakiranja ne proizvede i donirao 30 000 funti za očuvanje oceana neprofitnoj organizaciji Sea Shepherd.

Za vrijeme lockdown povećala se potražnja za etičkim šopingom od kuće pa je berlinski Original Unverpackt (original-unverpackt.de) predstavio dostavu biciklom. Osnovale su ga prijateljice Milena Glimbovski i Sara Wolf 2014. kroz online crowdfunding. Prodaju hranu, sapune, sredstva za pranje, a nude i tečaj za otvaranje waste free trgovine. Glimbovski također javno govori o zaštiti okoliša i utjecaju prehrambenog otpada na klimatske promjene.

Original Unverpackt 

The Waste Less Shop (thewastelessshop.com) posadi drvo za svaku kupnju u suradnji s organizacijo One Tree Planted. Kupci tamo mogu nabaviti toaletni papir za koje nije trebalo žrtvovati stablo, sredstva za čišćenje, eterična ulja, beauty proizvode i osnovne sastojke za DIY kreacije. Edinburški najveći plastic-free dućan je The Refillery (therefillery.co.uk), a poznat je po svom svježe napravljenom maslacu od orašida i biljnom mlijeku, koji se prodaju uz hranu, detrdžente i višenamjenske torbe za šoping kojima se prikupljaju sredstva za istraživanje raka dojki. Filozofija ovog online shopa je “Rethink, Reorganise, Refill”.

The Waste Less Shop 

Plastic-free trgovini Something Good (somethinggood.co.uk) nastaloj 2019. u Newcastleu misija je učiniti da svakodnevne rutine proizvedu što manje otpada. Uz zero waste pristup i prodaju u rinfuzi tu su i etički proizvodi kao folije za hranu od pčelinjeg vosak, metalne kutije za ručak i ekološke paste za zube u tabletama.

Something Good