TOP 3 JELA OD BAKALARA BY ANA GRGIĆ

Već i sama pomisao na blagdansku trpezu i miris doma u vrijeme blagdana mami osmijeh na lice, a kako stvoriti potpunu čaroliju otkrila nam je Ana Grgić, executive chef u Esplanadi. Više recepata za blagdansku trpezu od ove uspješne chefice potražite u raskošnom zimskom izdanju magazina StoryBOOK

Dražen Kokorić

Bakalar na bijelo

• 1 kg sušenog bakalara
• 2 kg krumpira
• 0,4 dl bijelog vina
• 4 režnja češnjaka
• 5 dl maslinova ulja
• 1 vezica lista peršina
• sol prema potrebi
• papar u zrnu

Bakalar namačite najmanje 24 sata uz obveznu promjenu vode nekoliko puta. Zatim ga dobro isperite i stavite kuhati dok se meso ribe ne počne odvajati od kosti. Kada je bakalar kuhan, procijedite ga, a vodu u kojoj se kuhao ostavite za daljnju pripremu. Očistite bakalar od kože i kostiju. Krumpir narežite na ploške, češnjak i peršin nasjeckajte na sitne komadiće. U širi lonac slažite red bakalara pa red krumpira i tako sve dok ne napunite lonac. Dodajte maslinovo ulje, bijelo vino, češnjak, peršin, sol i papar. Sve zalijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i kuhajte na laganoj vatri dok sve namirnice ne omekšaju uz povremeno protresanje lonca.

Dražen Kokorić / Storybook 

Bakalar na crveno

• 1 kg sušenog bakalara
• 2 kg krumpira
• 5 svježih rajčica
• 1 žlica paste od rajčice
• 0,4 dl bijelog vina
• 4 režnja češnjaka
• 5 dl maslinova ulja
• 1 vezica lista peršina
• sol prema potrebi
• papar u zrnu
• lovorov list 2 kom

Bakalar namačite najmanje 24 sata uz obveznu promjenu vode nekoliko puta. Zatim ga dobro isperite i stavite kuhati dok se meso ribe ne počne odvajati od kosti. Kada je bakalar kuhan, procijedite ga, a vodu u kojoj se kuhao ostavite za daljnju pripremu. Očistite bakalar od kože i kostiju. Krumpir narežite na ploške, oguljenu rajčicu na kockice, a češnjak i peršin nasjeckajte na sitne komadiće. U širi lonac slažite red bakalara pa red krumpira, red rajčice i tako sve dok ne napunite lonac. Izmiješajte maslinovo ulje, bijelo vino i pastu od rajčice. Smjesi dodajte češnjak, peršin, sol i papar te je dodajte u bakalar zajedno s lovorovim listom. Sve zalijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i lagano kuhajte dok sve ne omekša uz povremeno protresanje lonca.

Dražen Kokorić / Storybook 

Pašteta od bakalara

• bakalar na bijelo po želji
• maslinovo ulje po želji
• 1 limun

Ohlađeni bakalar na bijelo stavite u multipraktik. Pri najvišoj brzini miješanja u uređaj postupno dodajte maslinovo ulje te limunovu koricu i sok. Miješajte dok se smjesa ne pretvori u kremu. Prema potrebi dodajte još začina. Poslužite uz topli kruh koji možete prepeći na tavi uz dodatak maslinova ulja i ružmarina.

Storybook