Šalica nestašnog tradicionalnog toplog napitka koja podiže raspoloženje

Zbog zatvaranja restorana i kafića ove zime više boravimo na otvorenom i hladnom pa su nam topli napitci poput kuhanog vina ili punča itekako mili dok šetamo gradom, ali i kada se promrzli vratimo kući. Obožavat ćete ovaj recept što zbog posebnog mirisa i zimskih aroma, što zbog nestašnog karaktera.

Profimedia

Grog, kuhano vino i punč su po nekim karakteristikama vrlo slični topli napitci koji daju poseban osjećaj ugode. Stoga nema razloga ne pripremiti termosicu mirisnog punča prije nego se uputite na druženje s omiljenom prijateljicom na klupici u parku. Šume i parkovi okićeni snijegom i miris punča stvorit će toliko željenu zimsku čaroliju i izlazak u grad ili u prirodu pretvoriti u slatku toplu bajku za pamćenje.

Profimedia 

Profimedia 


Ovo piće potječe iz Indije odakle su ga u Englesku, pa dalje u Europu u 17. stoljeću donijeli mornari. Najčešće se servira na zabavama u velikim širokim staklenim zdjelama i sadrži manji postotak alkohola nego klasični kokteli. Na sanskrtu riječ पञ्च (pañc) znači "pet", što znači da je pripremljen od pet sastojaka: alkohola, šećera, limuna, vode i čaja. Do 1655. godine bazu punča su činili vino ili konjak, no kad se pojavio rum, postao je njegova osnova.

Evo i recepta za mirisni zimski jabučni punč:

2 jabuka (cijela)
100 g smeđeg šećera,
450 ml sok od jabuke
330 ml jabukovača
3 komada štapić cimeta
3 komada zvjezdastog anisa
2 male žlice ekstrakta vanilije
100 ml tamnog ruma

Oguljene jabuke prerežite na četvrtine, očiste i narežite na kockice. Šećer otopite na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kad se šećer pretvori u karamel masu polijte ga sokom od jabuka i dodajte bočicu jabukovače, jabuke, štapiće cimeta i anis. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Kad je punč kuhan dodajte mu 2 žličice arome vanilije i 100 ml ruma.

Autor: V.S.

Fotografije: Profimedia

Story