Od ženskog predmeta požude do ozbiljnog kolekcionarskog komada

Za mnoge se može činiti čudnim da prestižna aukcijska kuća Christie's ima 'odjel torbi', no u pitanju su rijetki i jedinstveni komadi koje potpisuju Hermès, Louis Vuitton i Chanel, a cijene koje postižu ovi modni detalji pune naslovnice novina. Od 2015. godine svake se godine sruši rekord u cijeni najskuplje prodane torbe, a samo možemo nagađati da li će se ovaj trend nastaviti i u 2020., godini punoj iznenađenja.

Profimedia

Matthew Rubinger je 32-godišnji Njujorčanin i jedan od najmlađih međunarodnih direktora britanske aukcijske kuće Christie's. Njegov je zadatak nadgledanje rada odjela ručnih torbi i modnih dodataka. Od kada je ovaj milenijalac došao na tu poziciju torbe su postale najbrže rastuća kategorija Christie'sa, a to se može zahvaliti generalnoj promjeni mentalnog sklopa kupaca. Torbe više nisu samo zgodni modni detalji, već danas imaju i kolekcionarsku vrijednost. Za mnoge se može činiti čudnim da Christie's ima odjel torbi, no u pitanju su rijetki i jedinstveni komadi koje potpisuju Hermès, Louis Vuitton i Chanel, a cijene koje postižu pune naslovnice novina. Od 2015. godine svake se godine sruši rekord u cijeni najskuplje prodane torbe. Da li će se nastaviti ovaj trend pokazat će vrijeme, a do tada možemo slobodno uživati i u 'dostupnijim' verzijama, kakve posjeduju Tilda Swinton ili Kate Moss.

Profimedia 

Profimedia 

Hermès Himalaya Birkin je torba koja trenutačno drži rekordnu cijenu. Napravljena od krokodilske kože i ukrašena dijamantima 2017. godine je prodana za 239 tisuća funti i tako srušila vlastiti rekord iz 2016., a koji je iznosio 208.175 funti. Jedna od prvih slavnih dama koja se šetala s modelom Himalaya Birkin je Victoria Beckham, a kasnije je isti model nabavila i Kim Kardashian.

Izložene u sjedištu Christie'sa u King Streetu stoje tako Hermès Kelly i Birkin torbice. Jedna je smeđa Birkinica od krokodilske kože, a ukrašena je žutim safirima umjesto dijamantima. Na prvi mah se čini da su ukrasi naknadno promijenjeni, no primjerak ima i potvrdu o kupnji koja svjedoči da je u pitanju originalan izgled. Druga je Kelly torbica koju je umjetnik Tom Sachs ukrasio NASA logom. Činjenica da je na torbi intervenirao umjetnik s A liste digla je cijenu ove torbice u nebeske visine.

Story 
Story 


Vrlo popularne u kolekcionarskom svijetu su i Kelly 20s, mini verzija popularne torbice koja se prestala proizvoditi prije 15 godina. Ono što također svjedoči o povećanju vrijednosti torbica je da ih klijenti čuvaju zajedno sa skupocjenim nakitom. Osim načina na koji ih skladište, kolekcionare se prepoznaje i po broju komada torbica. Najčešće ih posjeduju između 20 i 30, no ima i onih koji mogu izbrojati 100 komada skupocjenih torbica u svojim ormarima i vitrinama. 

Autor: V.S.

Foto: Profimedia