Upustite se u jednu od najinspirativnijih čokoladnih avantura

Kada je prije 19 godina u Medved­grad­skoj ulici naše metropole otvoren boutique Leonidas, vrlo se brzo pročuo glas o ukusnim pralinama koje su prodavačice u bijelim rukavicama pažljivo slagale u zlatne kutije ukrašavajući ih raznobojnim satenskim vrpcama. No u čemu je tajna kuće Leonidas, tog hrama belgijske čokoladne izvrsnosti koji ni nakon više od sto godina ne prestaje oduševljavati nove generacije ljubitelja tog "nektara bogova"?

Story
Story 

Prodavaonica Leonidas

U Briselu, svjetskoj prijestolnici čokolade na Svjetskoj izložbi 1910. godine Leonidas Kestekides, mladi Amerikanac grčkog podrijetla, za svoje konditorske proizvode osvojio je brončanu medalju, a drugu, zlatnu, na Međunarodnoj izložbi u Ghentu tri godine kasnije. Upoznavši svoju životnu družicu, odlučuje ostati u Belgiji pa iste godine otvara čajanu Leonidas. Njegov nećak Basile Kestekides dvadeset godina kasnije preuzima žezlo malog čokoladnog kraljevstva. Praline koje je noću marljivo izrađivao u manufakturi u briselskoj četvrti Vieux Marché aux Grains, konjskom je zapregom ujutro prevozio u centar grada gdje ih je prodavao prolaznicima. Kako na njegov način poslovanja gradske vlasti nisu gledale blagonaklono, ubrzo otvara prodavaonicu na bulevaru Anspach u blizini zgrade burze. Prostor je zapravo bio malena unajmljena soba koja nije imala čak ni ulazna vrata pa je dosjetljivi Basile prozor nove radionice pretvorio u ulični izlog gdje su na pultu svježe praline bile dostupne kupcima i to po upola manjoj cijeni nego kod ostalih proizvođača čokolade. Takav je način prodaje s vremenom postao svojevrstan zaštitni znak Leoni­dasovih prodajnih mjesta, a drugačiji koncept poslovanja veoma brzo prepoznala je i klijentela, što je kući Leonidas osiguralo velik uspjeh. Lik spartanskog kralja Leonidasa, imenjaka osnivača, Basile je počeo koristiti kao simbol kuće, što je i danas vizualna asocijacija na glasovitu manufakturu.

Story 

Poslije Basileove smrti 1970. godine, njegova braća nastavljaju obiteljski posao. Dok stariji Ioannis postaje predsjednik tvrtke, mlađi Alexander kao liječnik i dobar poznavatelj kemije osmišljava nove praline. Samo godinu dana prije smrti, 1999. godine kreira svoju posljednju, sada već proslavljenu pralinu Alexandre le Grand. Danas je Alexandreova kći član odbora direktora, a Ioanissov sin je njegov predsjednik. Ova obiteljska tvrtka i dalje slijedi put svoga osnivača, ali tradicionalni način upravljanja zamijenjen je čvrstom poslovnom strukturom. Čokolada Leonidas u novije vrijeme prisutna je u 50 zemalja i to na gotovo 1300 prodajnih mjesta širom svijeta. Svako jutro iz briselske središnjice bezbroj kutija s pralinama odlazi na sve strane planeta, pa su uz Brisel, Antwerpen te Ghent, i metropole poput Pariza, Londona, Rima, New Yorka i Tokija samo neki od gradova gdje je moguće nabaviti Leonidas čokoladu. Maleni “laboratorij” Leonidasa Keste­kidesa prešao je dug put, ali proizvodi kuće i dalje su najviše kvalitete. Praline i čokolada, koje su uvijek bile poznate po svježini i izvrsnom okusu, rade se prema tradicionalnim receptima na oduševljenje svih ljubitelja kreacija ove slavne kuće. Od osnutka do danas čokolada Leonidas radi se od 100-postotnog kakaova maslaca, a punjenja pralina isključivo s najkvalitetnijim maslacem. Koriste se lješnjaci iz Turske, bademi iz Italije, morello višnje iz Périgorda, orasi iz Grenoblea, naranče iz Valencije... U vječnoj potrazi za novim okusima Leonidas je prvi put u povijesti čokolade osmislio i recept za čokoladu s napuhnutom rižom, a u raznolikoj paleti pralina veliki je bestseller glasovita belgijska Manon, koju je Leonidas oplemenio kavom, a originalnu glazuru od rastopljenog šećera zamijenio slojem ukusne bijele čokolade.

Story 

Temeljna ideja osnivača kuće, što je i danas zvijezda vodilja Leonidasa, jest proizvodnja visokokvalitetne čokolade i pralina, koje su cijenom dostupne svima. Svoj uspjeh Leonidas duguje i činjenici da je duh velikodušnosti i danas veoma opipljiv te je upravo to najjači argument slavne manufakture.Prije više od sto godina jedan je konditor svojom slastičarskom maštom započeo jednu od najinspirativnijih čokoladnih avantura. Njegovu vještinu, maštovitost i umjetnost proizvodnje ukusnih delicija kuća Leonidas zadržala je do danas, stoga nije čudno da ovaj hram belgijske čokoladne izvrsnosti ne prestaje oduševljavati nove generacije ljubitelja “nektara bogova”.

Napisao: Ante Carić Fotografije: Confiserie Leonidas S.A.