Zavirite u britansku luksuznu čokolateriju, koju voli i kraljevska obitelj

Prestižna čokolatijerska institucija Charbonnel et Walker, u samom je srcu elitnog Mayfaira. Zbog neprikosnovene izvrsnosti, kuća i danas posjeduje kraljevsko jamstvo te slovi kao opskrbljivač kraljice Elizabethe II te ima dozvolu da na svim proizvodima ponosno istakne kraljevski grb što je privilegij kojim se malo koja čokolaterija može pohvaliti. Našem suradniku Anti Cariću ona je obavezna hedonistička stanica pri posjetu Londonu

Storybook

Niti jedan moj posjet Lon­donu nikada ne prođe bez hodočašća u Charbonnel et Walker, prestižnu čokolatijersku instituciju, u samom srcu elitnog Mayfaira. No slavna manufaktura nije samo jedna od najpoznatijih na svijetu već i jedna među starijima.

Ova čokoladna priča započela je davne 1875. godine ni manje ni više nego kraljevskom inicijativom i blagoslovom, a njezine prve stranice vrsnim je umijećem ispisala Madame Charbonnel, afirmirana slastičarka pariške čokolaterije Maison Boissier. Jedan od njenih vjernih klijenata naviknut samo na najbolje bio je princ od Walesa, budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva Edward VII. Upravo ju je on nagovorio da udruži snage s izvjesnom gospođom Walker te da u Londonu osnuju luksuznu slastičarsku kuću.

Prva je prodavaonica otvorena u 173 New Bond Street, a u istom dijelu grada djeluje i danas, u jednoj od najelegantnijih arkada Londona, tzv. Royal Arcade (kraljevska arkada) u Old Bond Streetu.

Story 

S obzirom na osnutak pod paskom kraljevskog epikurejca, ali i neprikosnovene izvrsnosti, kuća i danas posjeduje kraljevsko jamstvo te slovi kao opskrbljivač kraljice Elizabethe II. Zbog toga ima dozvolu da na svim proizvodima ponosno istakne kraljevski grb što je privilegij kojim se malo koja čokolaterija može pohvaliti.

Story 

Charbonnel et Walker karakterizira korištenje mliječne čokolade s finim vanjskim slojem od tamne čokolade po kojoj je kuća najpoznatija. Njezine su autorske kreacije bogatog i svilenkstog okusa među najboljima na svijetu, a svi proizvodi ručno su rađeni tradicionalnim metodama u manufakturi smještenoj u gradu Royal Tunbridge Wellsu. Uz tradicionalne recepte čokolaterija koristi i nove, ali ipak ogrnute velom tradicije.

Story 

U bogatom asortimanu, uz obične čokoladne pločice, posebno se ističu čokoladni bomboni od različitih vrsta čokolade s raznim punjenjima, ukrašeni zavijucima ili pažljivo postavljenim orašastim plodovima. Posebno su omiljeni English Rose i Violet creams (čokoladni bomboni aromatizirani ružom i ljubičicom, od kojih su prvi ukrašeni kandiranom laticom ruže, a potonji kandiranim cvijetom ljubičice) koji savršeno upotpunjuju ritual popodnevnog čaja dajući mu dodatni dašak elegancije.

Upravo su ovi bomboni bili omiljena poslastica pokojne Kraljice Majke, a njima se rado sladi i sadašnja vladarica koja preferira mliječnu čokoladu. Charbonnel et Walker redovito svake godine za posebne prigode u palaču šalje pomno odabranu selekciju proizvoda.

Fotografije: Brian Rasic, © Charbonnel et Walker