Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uživo

KORONAVIRUS - najnovije informacije

U svim područjima/zemljama intenzivno se provode mjere rane detekcije oboljelih i njihovog adekvatnog medicinskog zbrinjavanja, kao i utvrđivanja kontakata i provođenja zdravstvenog nadzora nad njima u trajanju od 14 dana od zadnjeg kontakta s oboljelim, odnosno napuštanja područja gdje je utvrđen lokalni prijenos virusa. Prema raspoloživim podacima, inkubacija COVID-19 iznosi 2 do 14 dana, s medijanom 5-6 dana.

Izvor: Profimedia
9:51

Osam tisuća zaposlenih manje i približno 300.000 radnika na minimalcu prvi su vidljivi gubici blokade gospodarskih aktivnosti zbog koronavirusa, piše Večernji list.

8:14

Sindikat policije Hrvatske u ponedjeljak je, dan nakon incidenta na splitskim Bačvicama pozvao građane da poslušaju upute policajaca na otvorenom prostoru u slučaju da od njih zatraže razilaženje i da izbjegavaju konfrontacije jer se time može pogodovati prenošenju zaraze.

15:41

Policija je provjerama za 928 osoba utvrdila kršenje mjere samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat koji prekršiteljima izriče novčane kazne, izvijestio je u ponedjeljak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

14:27

U Hrvatskoj ima 77 novozaraženih koronavirusom. Do sad je ukupno zaraženo 790 ljudi. Napravljeno je 6.404 testiranja. Preminulo je šestero, a na respiratoru je 27 ljudi. Oporavljenih je 64, 12 više nego jučer, izvijestio je ministar zdravlja Vili Beroš.  

11:10

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) raspisala je natječaj vrijedan 14 milijuna kuna kojim se financiraju istraživanja o zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te istraživanja koja istražuju društvene aspekte pandemije i njezin učinak na obrazovni sustav.

10:21

Hrvatski kuharski savez (HKS) pozvao je kuhare na online natjecanje #OstaniDomaIKuhaj, kako bi ih animirao i ohrabrio u vremenu zatvorenosti ugostiteljskih objekata zbog pandmije covid-a 19, ali i popularizirao kuharsku struku, poručili su iz kuharskog saveza.

8:21

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je u nedjelju da je nezahvalna svaka procjena situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, ali da bi ona mogla biti bolja početkom lipnja ako izdržimo sa strogim mjerama.

14:07

Trenutno je potvrđeno ukupno 713 osoba zaraženih koronavirusom, a 49 osoba je ozdravilo. Šest osoba preminulo je od koronavirusa. 26 osoba je trenutno na respiratoru.

Dosad je obavljeno ukupno 5.900 testiranja. 20.070 osoba ima propisane mjere samoizolacije. 542 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji.

'Preminuo je bolesnik u KB Dubrava. On je bio teški bolesnik", rekao je ministar Vili Beroš.

"Nedonoščad iz KB Dubrave je prebačena jutros u Petrovu bolnicu", dodao je ministar.

10:33

Zatvaraju se sve ne-esencijalne djelatnosti, sa svrhom da se, što je više moguće, zaštite osobe starije od 65 godina te kronično bolesni.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.
Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Postoji veliki niz uslužnih djelatnosti koje nisu zatvorene, osigurana je normalna opskrba. Teretni promet normalno funkcionira, baš kao i opskrbne linije. Postignut je dogovor sa susjednim državama u svrhu organizacije opskrbe i prijevoza koji normalno funkcioniraju. Putnički promet je praktički stao.

16:46

Trenutno je potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih koronavirusom, a 49 osoba je ozdravilo. Pet osoba preminulo je od koronavirusa.

Dosad je obavljeno ukupno 5.215 testiranja. 20.070 osoba ima propisane mjere samoizolacije. 542 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji.

Zbog prekograničnog onečišćenja zraka lebdećim česticama u dijelovima kontinentalne Hrvatske, nikome se ne preporučuje izlazak na zrak i boravak na njemu. Situacija u petak je bila kritična, u subotu je već bolja situacija.

9:34

Trenutno je potvrđeno ukupno 635 osoba zaraženih koronavirusom, a 45 osoba je ozdravilo. Dosad su četiri osobe preminule.

Preminula je bolesnica iz Pule. Riječ je o osobi staroj 92 godine. Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. 54% bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Većina dolazi iz mikrolokacije u kojoj smo uveli nove mjere.

18:18

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je kako Hrvatska ima 586 slučajeva koronavirusa. U samo jednom danu zaražena je 91 osoba. Dosad su preminule tri osobe.

Trenutno je osmero bolesnika na respiratoru, od toga jedan čeka laboratorijski test, a ostalih sedmero nije u kritičnom stanju.

15:34

Čak 13 novih osoba zaraženo je koronavirusom u Istri, a iako je to do sada uvjerljivo najveći dnevni rast broja oboljelih u županiji, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović u petak je poručio kako nema mjesta strahu i panici.

13:34

Prva osoba s područja Požeško-slavonske županije zaražena koronavirusom je policajac koji je od 20. veljače radio na terenu u Sisačko-moslovačkoj županiji te se zarazio, izvijestio je požeško-slavonski Stožer civilne zaštite

12:46

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Preporuku o organizaciji radnoga dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu, kako bi sustav što bolje funkcionirao i kako bi isporuka sadržaja i rada nastavnika u online nastavi bila izbalansirana.

11:33

Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

9:26

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom te ih trenutno ima 551. U posljednja 24 sata utvrđeno je 70 novih slučajeva zaraze, što je pozitivno, jer je rast broja oboljelih još uvijek linearan. Ukupno je izvršeno 4482 testiranja, a njih 524 u posljednja 24 sata. Od ukupnog broja oboljelih, 54 posto čine muškarci, a 46 posto žene. Prosječna dob zaraženih je 48 godina, dok starijih iznad 60 godina ima 25 posto. Do sada su od posljedica koronavirusa u Hrvatskoj preminule tri osobe, a oporavilo se njih 37, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

22:30

U poslijepodnevnim satima u Slavonskom Brodu preminula je bolesnica koja je bila pozitivna na Covid-19, potvrđeno je večeras iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Noćas je u bolnicu u Slavonski Brod primljena 65-godišnja Brođanka u teškom stanju s otprije dijagnosticiranim karcinomom.

18:32
Trenutno je potvrđeno ukupno 495 osoba zaraženih koronavirusom, a 22 osobe su ozdravile i otpuštene iz bolnice. 
16:17

Na koronavirus je u Hrvatskoj pozitivna 492 ljudi, što je porast za 14 osoba od jutros u 9 sati, objavio je ministar zdravstva na konferenciji za medije. Potvrdio je i drugu smrt od koronavirusa i otkrio je da preminuli bio onkološki bolesnik.

13:52

Hrvatski Crveni križ (HCK) upozorio je u četvrtak građane, osobito stare, nemoćne, bolesne i one u samoizolaciji koji nemaju nikoga da ih opskrbi namirnicama, da su se pojavili ljudi koji se predstavljaju kao volonteri Crvenoga križa i traže novčanu naknadu za dostavu hrane i lijekova.

13:14

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u četvrtak je preminula druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdio je Hini ministar zdravstva Vili Beroš.

12:58

Ministar zdravstva Vili Beroš je na sjednici Vlade objavio da zagrebačka Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" postaje središte za liječenje najtežih slučajeva oboljelih od koronavirusa, uključujući i djecu

12:07

Obje novozaražene osobe u Zadarskoj županiji povezane su sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, gdje je u srijedu jednom ortopedu potvrđena zaraza koronavirusom, pa u županijskom Stožeru razmatraju stavljanje Biograda u karantenu radi sprječavanja transmisije zaraze.

10:49

Dezinficijensi i zaštitne maske u ljekarnama prodaju se po trenutačno realnim cijenama, a hrvatske ljekarne i galenski laboratoriji počeli su sa samostalnom proizvodnjom antiseptika i dezinficijensa, izvijestila je Hrvatska ljekarnička komora.

9:32

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ih je trenutno 481. Ukupno je testirano 3958 uzoraka. Na respiratoru je 14 bolesnika - osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

8:07

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu navečer da je u ovom trenutku u samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika, ocijenio da zdravstveni sustav nije ugrožen, te podsjetio kako je već bilo izmještanja zdravstvenih djelatnika kada se to pokazalo potrebnim.

17:29

Dosad ima 442 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, 24 više od jutros, što je 60 slučajeva u zadnjih 24 sata. 'Od subote, kad smo imali 78, što je bio jedan iznenadni veliki porast, držimo se ispod te brojke', kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Potvrdio je kako je obdukcija pokazala da je pacijent iz Istre umro od koronavirusa. Dosad su izliječena 22 bolesnika.

Alemka Markotić kazala je kako se stanje jednog od bolesnika koji je na respiratoru lošije nego jutros. Ministar Beroš trenutno je u Osijeku, gdje se u zadnje vrijeme razbuktala zaraza, kazao je Capak.

15:22

Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavili su u srijedu nove upute za prijavu gostiju i registraciju u sustav eVisitor, uz novost da za vrijeme zaraze COVID-om 19 i stanovnici moraju prijaviti goste koji su kod njih došli iz drugih mjesta.

13:34

U KBC-u Sestre milosrdnice pročelnik Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli je pozitivan na koronavirus, zbog čega se provodi epidemiološki nadzor i testiranje zaposlenih i bolesnika, a oko 200 zaposlenika je u samoizolaciji, potvrdio je u srijedu Hini ravnatelj bolnice Mario Zovak.

12:10

Grad Velika Gorica uspostavio je Službu nužne pomoći starijem stanovništvu u potrebi uslijed provođenja mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, koju će im uz izbjegavanje osobnog kontakta pružati članovi DVD-ova i Crvenog križa.

11:10

Zbog epidemije koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb i sjeverne županije, Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo uspostavili su Mrežu telefonskih linija na kojima su 24 sata dostupni psiholozi za savjetovanje građana i terapijske intervencije.

10:03

Trojica pripadnika kontingenta Hrvatske vojske u Litvi su zaražena koronavirusom, a ukidaju se i svi komercijalni letovi unutar Hrvatske, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

9:33

Trenutno je u Hrvatskoj 36 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 418 bolesnika. Testirana su 3.392 uzorka, a deset je osoba na respiratoru, od kojih sedam u Zagrebu, dva u Osijeku i jedan u Rijeci. Prosječna dob bolesnika na respiratoru je 61 godina, a većina njih ima i druge kronične bolesti, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.  

8:16

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić ocijenila je u utorak da rast broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj ne ide prenaglo, no za uspjeh u borbi protiv epidemije ključna su iduća tri do četiri tjedna.

18:57
Trenutno je potvrđeno ukupno 382 osobe zaražene koronavirusom, a 16 osoba je ozdravilo i otpušteno je iz bolnice. Obavljeno je 3.013 testiranja.
13:41

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak prijepodne nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dosad su ukupno zaražene 22 osobe, a očekuju se rezultati za 11 nalaza, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

13:23

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva koronavirusa što sada čini ukupnu brojku od 21 oboljelih, priopćio je u utorak Županijski Stožer civilne zaštite.

13:22

Kod nove tri osobe u utorak je potvrđena zaraza koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je sada ukupno 15 zaraženih.

13:21

Nacionalni stožer civilne zaštite ponovio je u utorak da propusnice za osobe na koje se ne odnosi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u najvećem broju slučajeva izdaje poslodavac, a iznimno obiteljski liječnici za potrebe hitne medicinske skrbi te civilna zaštita za putovanja iz obiteljskih razloga.

13:20

Oko 180 Zagrepčana potražilo je do sada privremeni smještaj u Studentskom domu Cvjetno naselje zbog gubitka svog doma nakon snažnog potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb, rekao je Hini u utorak sanacijski ravnatelj Studentskog centra Zagreb Mirka Bošnjaka

13:20

Zaraza koronavirusom potvrđena je u utorak kod još dvije osobe u Zadarskoj županiji, u kojoj je sada ukupno šestero zaraženih, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Šime Vicković.

13:20

U Osječko-baranjskoj županiji još je osam osoba oboljelo od koronavirusa, pa je sada ukupno 17 oboljelih, izvijestio je u utorak županijski stožer Civilne zaštite koji upozorava da se situacija pogoršava, ali se još može kontrolirati.

11:40

Zbog preporuke da se maksimalno smanje socijalni kontakti i širenje koronavirusa, skloništa za napuštene životinje, njih više od 40, morala su zatvoriti vrata posjetiteljima čime se automatski smanjilo udomljavanje životinja, no ne i njihov priljev, pa skloništa "pucaju po šavovima".

11:01

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u utorak u Istarskoj županiji, u kojoj su dosad zaražene ukupno 33 osobe.

11:01

Od 361 osobe zaražene koronavirusom, šest oboljelih je na respiratoru, a petero ih je ozdravilo, objavio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

11:00

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u utorak je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o partneru žene iz Čazme koja se prva zarazila u županiji nakon što se vratila iz Turske te s partnerom samoinicijativno otišla u samoizolaciju.

10:59

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u utorak je upozorio roditelje da ne puštaju djecu na ulicu kako bi uživali u zimskim radostima, jer će ih policija vratiti kući

9:22

U Hrvatskoj je potvrđeno 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te ih trenutno ima 361, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Iako ta brojka na prvi pogled zvuči velika, ipak smo zadovoljni jer je i manja nego što smo očekivali", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Testirano je 3.013 bolesnika, a do pogoršanja je došlo kod jednog bolesnika te je tako njih šest na mehaničkoj ventilaciji. Njihovo stanje je stabilno i ukazuje na mogućnost oporavka, istaknuo je.

Prosjek godina bolesnika je 49,05 godina, 56 posto su muškarci, 44 posto žene. Ako se govori o raspodjeli po dobnim skupinama, u dobi od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, a bolesnika u godinama od 70 do 80 je 6,1 posto oboljelih.

"To su dobi rezultati, ali možemo i moramo bolje. Međugeneracijska solidarnost je od iznimne važnosti prema uputama Stožera", rekao je Beroš.

19:15

Zagrebačka banka izvijestila je u ponedjeljak da je kod dvoje njezinih zaposlenika utvrđen pozitivan nalaz na Covid-19 te da su u skladu s uputama zdravstvenih institucija već zatvorili poslovnice u kojima su zaposleni te ih temeljito očistili i dezinficirali.

17:46

„Fokusirajte se na koronavirus, to je glavni neprijatelj. Najbolji način odluke je - poštujte sve odluke koje su donesene. Bez obzira na to što vam se čini da neprijatelj nije tu, on je tu", istaknuo je Davor Božinović, voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova.

Kako bi spriječio širenje epidemije Stožer od ponoći uvodi zabranu napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta. Od zabrane napuštanja bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbu plinom i strujom, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb, oni koji putuju na posao te žurne i operativne službe.

16:44

U odnosu na 52 ujutro potvrđene zaraze koronavirusom u ponedjeljak popodne potvrđeno je devet novih zaraženih osoba, pa je u Hrvatskoj dosad utvrđeno ukupno 315 slučajeva, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

16:22

U Splitsko-dalmatinskoj županiji su četiri novooboljela od koronavirusa i sada ih je ukupno 14, od kojih je osam u Splitu, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite Luka Brčić.

14:31

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u ponedjeljak u Varaždinskoj županiji, gdje je ukupan broj zaraženih narastao na 14, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

9:19

U Hrvatskoj je od danas registrirano 306 osoba zaraženih koronavirusom. Od jučer od 16 sati imamo 52 nova slučaja. Također, u potresu je ozlijeđeno 18 osoba, a 12 teže i oni su hospitalizirani. Djevojčica ozlijeđena u potresu je još uvijek kritično. Također, bolnica za plućne bolesti na Jordanovcu nastradala je u potresu te su bolesnici odande premješteni u KBC Zagreb. Dva od tri laboratorija za testiranje koronavirusa pretrpilo je neke manje štete od potresa koje se trenutno saniraju. Stožer za civilnu zaštitu donio je i novu mjeru - ograničavanja kretanja unutar Hrvatske. Kretati se mogu samo oni koji putuju na posao i koji to ne mogu izbjeći, hitne službe, vatrogasci, policija, novinari, sudionici opskrbe stanovnika i drugi čije je sudjelovanje neophodno za život građana Hrvatske. Tržnice također prestaju s radom. 

19:19

U Hrvatskoj je danas registrirano ukupno 254 osoba oboljelih od koronavirusa, a Nacionalni stožer civilne zaštite je kao novu mjeru uveo i skraćivanje radnog vremena trgovina, te najavio mogućnost uvođenja još rigoroznijih mjera.

15:40

Potres je situacija koja izaziva strah visokog intenziteta kod svih ljudi. Pandemija izaziva tjeskobu u kojoj živimo već tjednima. Sada kada smo doživjeli ove dvije opasnosti i osjećaji su nam intenzivni i za mnoge preplavljujući.

Ljudi će se razlikovati po svojim reakcijama, ali univerzalno je:

- Jutros ste vjerojatno osjetili snažnu uznemirenost u tijelu.Ona će se postupno smirivati, ali vjerojatno ćete se čitav dan osjećati napeto i uplašeno. To je sasvim normalno, time nas naša tijela spremaju za velike izazove, daju nam energiju i drže nas budnima. Posljedica toga bit će osjećaj umora i „slomljenosti“, već večeras ili sutra. Sve će se to smiriti za nekoliko dana.
- Imali ste potrebu čuti se sa svojima, približiti se jedan drugome, pružiti si ruku. To je potpuno normalno i u svakoj drugoj situaciji bi vam savjetovali da upravo to učinite. ALI NE U OVOJ! Ne zaboravite na pandemiju. Održavajte socijalne kontakte na sigurnoj udaljenosti. Šaljite poruke podrške, ali izbjegavajte bliži kontakt.
- U obje ove opasnosti s kojima se suočavamo važno je zadržati razum, ne podlijegati dezinformacijama, ne širiti paniku jer ona je naš najveći neprijatelj u ovakvim situacijama.
- Protiv virusa imamo tri štita: ODGOVORNO PONAŠANJE, imunološki sustav koji je priroda ugradila u svakog od nas i medicinski skrb
- Povijest nas uči da je ponašanje uvjetovano strahom, a ne razumom pogubnije od svega.
- Odgovorno se ponašati prema sebi i drugima znači:
- Slijedite sve savjete kriznih stožera
- Držite distancu, perite ruke, poštujte sve što vam se savjetuje u vezi koronavirusa
- Ne širite dezinformacije
- Gledajte vijesti umjereno
- Štite se humorom
- Održavajte socijalne kontakte, ali na daljinu, dajte jedni drugima podršku
- Ako uznemirenost ne popušta, javite se stručnjacima za psihičko zdravlje.

9:53

Ukupno dosad 235 zaraženih osoba u Hrvatskoj.

16:36

Trenutno je potvrđeno ukupno 206 osoba zaraženih koronavirusom. U razdoblju od 24 sata to je 78 bolesnika više.

15:05

S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa koronavirusa, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

12:13

S obzirom na znatno povećani rizik prijenosa koronavirusa prilikom korištenja javnog prijevoza, privremeno se obustavlja javni promet u trajanju od 30 dana od dana donošenje ove odluke.

Privremena obustava odnosi se na:
- javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza
- javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu
- javni prijevoz osoba u željezničkom prometu
- tramvajski i drugi javnogradski promet
- sve ostale nespomenute vrste javnog prijevoza (žičare, uspinjače, drugo)

Privremeno se, za vrijeme trajanja ove Odluke, zatvaraju i svi željeznički i autobusni kolodvori.

11:35

Trenutno je potvrđeno 168 osoba zaraženih koronavirusom. 90 osoba je u karanteni, od čega je 56 osoba državljani Repubike Hrvatske, a ostali su strani državljani. 45 vozača kamiona nalazi se pod posebnim režimom.

9:46

U subotu je u Hrvatskoj bilo ukupno 157 zaraženih osoba dosad, od čega je 5 osoba ozdravilo. S obzirom na susjedne zemlje, epidemiološka situacija je i dalje pod nadzorom.

16:14

Od jutros ima 15 osoba više pozitivnih na koronavirus, sada ih imamo 128. Pet je izliječenih. U Zagrebu je 60 zaraženih, u Istarskoj županiji  16, a Varaždinskoj 13, prenio je danas Stožer za civilnu zaštitu.

14:24

U zagrebačkoj Areni u tijeku je postavljanje bolničkih kreveta koji će u slučaju potrebe biti namijenjeni za smještaj lakše oboljelih pacijenata iz drugih bolnica, kako bi se u njima osobodila mjesta za zaražene koronavirusom, doznaje se  u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

12:51

Gradski ured za obrazovanje grada Zagreba zatvorio je u petak sve dječje parkove i igrališta, uključujući i vrtićka i školska igrališta, sve s ciljem prevencije zaraze koronavirusom.

12:17

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pismo vjernicima povodom bolesti COVID-19 te ih pozvao na intenzivniju molitvu istaknuvši da nadziranje i suzbijanje bolesti zahtijeva osobnu i zajedničku odgovornost vjernika i nadbiskupijske zajednice.

11:27

Varaždinski Stožer civilne zaštite odlučio je u petak zatvoriti sva dječja igrališta u gradu te maknuti terase ugostiteljskih objekata, budući da se građani ne pridržavaju mjera zabrane okupljanja kao zaštite od zaraze koronavirusom.

10:13

Policija će češće i više patrolirati te apelirati na nužnost neokupljanja većeg broja građana, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović

9:21

U Hrvatskoj je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da ih trenutno ima 113, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

8:13

Premijer Andrej Plenković obratio se u četvrtak navečer javnosti zbog epidemije koronavirusa i pozvao na jedinstvo nacije i odgovorno ponašanje građana, slušanje preporuka zdravstvenih djelatnika, a najavio je i dodatne mjere za spas gospodarstva naglasivši kako neće dozvoliti da najviše strada privatni sektor.

20:09

Četvrti pacijent iz karlovačke bolničke izolacije u kojeg je potvrđen koronavirus je karlovački liječnik koji zadnja dva tjedna nije imao kontakte s pacijentima, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

20:09

U Istri je pet novooboljelih od koronavirusa, potvrđeno je nakon što su danas popodne iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti stigli nalazi jučer uzetih uzoraka od kojih je pet pozitivnih i 12 negativih na COVID-19, priopćio je večeras Županijski stožer Civilne zaštite.

19:44

Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani uplovljavanja u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj za sve brodove u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene.

19:07

Za nabavu zaštitnih maski za potrebe sprečavanje širenja koronavirusa, Vlada je izdvojila 18,9 milijuna kuna iz proračunske zalihe državnog proračuna.

16:27

U Hrvatskoj je ukupno 105 zaraženih osoba koronavirusom. Svi zaraženi pacijenti su stabilno, nema podataka o pogoršanju.

16:02

Iz Klinike za dječje bolesti Zagreb priopćili su u četvrtak kako ni jednom njihovu djelatniku nije dokazana infekcija koronavirusom, dok su liječnici koji su se u zadnjih 14 dana vratili iz inozemstva stavljeni u samoizolaciju, ovisno o državi iz koje su se vratili.

13:46

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zatražili su u četvrtak od Nacionalnog stožera civilne zaštite maksimalnu zaštitu novinarki i novinara, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih radnika koji izvještavaju o epidemiji koronavirusa.

13:24

Hrvatski sabor prihvatio je u četvrtak Vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa vrijedan gotovo 30 milijardi kuna, u njemu su 63 mjere, a glavni im je cilj očuvanje radnih mjesta i isplate plaća.

11:23

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade da se Hrvatska s ovakvom krizom još nikada nije suočila te da su mjere koje su poduzete zbog epidemije koronavirusa strože od najtežih vremena Domovinskog rata.

10:29

U Hrvatskoj su potvrđena još tri slučaja zaraza koronavirusom, ukupno ih je 102, izvijestio je premijer Andrej Plenković u četvrtak na početku sjednice Vlade.

9:55

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđen je kod žene srednjih godina, koja je u izolaciji u dubrovačkoj Općoj bolnici i zdravstveno stanje joj je dobro.

8:57

Istarski ugostitelj koji je preminuo u samoizolaciji bio je zaražen koronvirusom. Je li virus uzrok smrti, još se istražuje, prenosi HINA.

8:24

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 12 novih slučajeva koronavirusa pa je ukupno oboljelih 99, rekao je u četvrtak ujutro ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

7:30

Četvero liječnika iz KBC-a Zagreb, koji su proteklih dana prozivani zbog skijanja Austriji u vrijeme krize oko koronavirusa, očitovali su se u srijedu Ministarstvu zdravstva, Stožeru civilne zaštite i ravnatelju KBC-a ustvrdivši da nisu prekršili preporuke nadležnih tijela.

18:23

Predsjednik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, ministar Davor Božinović, iznio je i sasvim novi sustav mjera koji počinje vrijediti od sutra. Nove mjere obuhvaćaju obustavu rada svih onih djelatnosti koje nisu prijekopotrebne za održavanje života - tako dolazi do obustave rada svih uslužnih djelatnosti poput kafića, noćnih klubova, teretana, knjižnica itd... Jedini koji će imati dozvolu raditi su javni službenici, zdravstvenici, restorani s dostavom, pučke kuhinje, trgovine s prehrambenim namirnicama, trgovine s hranom zaljubimce, ljerkarne, benzinske crpke i dr. Više detalja čitajte na koronavirus.hr

18:10

U 18 sati počela je sjednica Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar Beroš potvrdio je kako imamo novih šest slučajeva zaraze koronavirusom što znači da je ukupan broj oboljelih 87. Još jedan slučaj zaraze, potvrđeno je, dolazi iz medicinske struke te je sada ukupan broj liječnika pozitivan na COVID-19 devet. 

17:14

Na press konferenciji Istarskog stožera civilne zaštite potvrđeno je kako je u Brtonigli umro stariji muškarac sa simptomima koronavirusa. No, iz Stožera upozoravaju kako ne mogu još uvijek potvrditi da je on imao koronavirus jer se čekaju nalazi briseva koji se očekuju u kasnijim popodnevnim satima. Sa svim kontaktima i djelatnicima Hitne pomoći koji su bili na terenu postupa se kao da je preminula oboljela osoba, rekli su.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđen 81 slučaj zaraze.

14:23

U Karlovcu su u utorak i srijedu oboljela dvojica muškaraca iz jedne obitelji, a koronavirusom su se zarazili od stranca koji je bio u Hrvatskoj te naknadno razvio bolest, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Karlovcu.

11:25

Hrvatski crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi. 

10:20

Od srijede, 18.ožujka od ponoći dogovorom Republike Hrvatske i Slovenije zatvoreni su granični prijelazi za pogranični promet.

9:45

U srijedu je potvrđeno novih 12 oboljelih, uz više od 10.000 osoba pod mjerama samoizolacije. Trenutačno je virus potvrđen kod 8 liječnika.

8:10

Grad Zagreb otvorio je besplatnu telefonsku liniju 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24h dnevno i na kojoj mogu biti dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus.

18:29

U 18 sati počela je sjednica Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar Beroš je kazao da imamo četiri nova slučaja zaraze, a to je ukupno 69 evidentiranih slučajeva.  

16:59

Vlada je u utorak otvorila posebnu internetsku stranicu koronavirus.hr, gdje će objavljivati sve bitne informacije u vezi koronavirusa u Hrvatskoj.

16:57

Vlada je u donijela zaključak o mjerama za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, kojih ima ukupno 63, obuhvaćaju gotovo sve gospodarske resore Vlade, a glavni cilj im je očuvanje radnih mjesta i isplate plaća. 

15:32

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je kako uslijed pojave koronavirusa do daljnjeg obustavlja odabir kandidata za prijam vojnika i mornara.

14:30

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić potvrdio je u da je među novozaraženima koronavirusom i jedna liječnica iz KBC-a, uz prethodno potvrđenog liječnika s kardiologije, a sumnja se da bi još jedan liječnik s Rebra mogao biti pozitivan.

13:22

Građani koji se nalaze u izolaciji zbog sumnje na koronavirus mogu od danas telefonom potražiti psihološku pomoć koju uvodi Služba za mentalno zdravlje zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a u tu svrhu bit će dostupno osam telefonskih linija.

12:52

Hrvatska pošta izvijestila je da je zbog epidemije koronavirusa zaštitila svoje zaposlenike zaštitnim sredstvima, te su skratili radno vrijeme poštanskih ureda najkasnije do 18 sati na području cijele Hrvatske.

11:58

Zbog pandemije koronavirusa poduzimaju se različite mjere opreza, pa dolazi do promjena u svim županijama. Zagrebačka je županija obustavila sve aktivnosti vezane uz upis prvašća u škole. Osim toga, Grad Zagreb izvijestio je i da se zbog mjera uvedenih uslijed epidemije koronavirusa neće morati plaćati puna participacija u cijeni vrtića i produženog boravka u školama.

Nadalje, Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije pozvao je građane da zbog rizika od širenja zaraze koronavirusom ne donose odjeću u njihove prostorije.

Gradovi Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja te općine Pirovac i Križ uvode mjere za olakšavanje poslovanja u svrhu pomoći svojem lokalnom gospodarstvu i građanima u izvanrednoj situaciji širenja zaraze koronavirusom, priopćila je stranka Fokus.

11:04

Od devetero novozaraženih u Hrvatskoj, zabilježen je prvi slučaj zaraze u Krapinsko-zagorskoj županiji, a riječ je o osobi koja se vratila iz Austrije. Prvi slučaj zaraze zabilježen je i u Brodsko-posavskoj županiji, a radi se također o muškarcu koji se vratio iz Austrije. U Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek nema zaraženih. 

10:36

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će jedna od prvih odluka stožera u borbi protiv koronavirusa, nakon što mu se prošire ovlasti, biti nastojanje da se ograniči kretanje starijih osoba i pojačavanje kontrole osoba u samoizolaciji.

9:05
Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je trenutno devet novih zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo. Dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, rekla je da među novozaraženima nema teže bolesnih, a u Klinici Fran Mihaljević nalazi se 17 osoba.
21:52

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je u ponedjeljak da su na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem dobili vrlo jasna jamstva da će u trgovinama biti i više nego dovoljno prehrambenih i svih drugih artikala.

18:37

Hrvatska radiotelevizija (HRT) izvijestila je u ponedjeljak da se prilagođava razvoju situacije s koronavirusom u Hrvatskoj te će radi pravodobnog i objektivnog informiranja javnosti još pojačati informativni program, a neke projekte zabavnog sadržaja odgađa do jeseni.

16:50

Ministar Beroš je na konferenciji za novinare rekao kako se osim respiratornog centra u Zagrebu, u KB-u Dubrava, isti centri ustrojavaju i u Rijeci, Splitu i Osijeku.

16:49

U Hrvatskoj od ponedjeljka ujutro nema novih zaraženih koronavirusom, a jedna je žena otpuštena iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

14:42

Osam članica Europske unije zatvorilo je granice za strane državljane zbog pandemije koronavirusa, no neki stručnjaci smatraju da to neće pomoći zaustavljanju širenja bolesti.

14:40

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak da pacijenti u KB-u Dubrava nemaju simptome koronavirusa i nisu pozitivni, a bolnica će vrlo brzo biti spremna postati primarnim respiratornim centrom, gdje će se primati pacijenti s težim oblicima zaraze koronavirusom.

10:08

Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još sedam ljudi, pa je ukupna brojka 56 zaraženih rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

8:05

Nakon dvoje liječnika iz KB-a Dubrava pozitivnih na koronavirus u nedjelju je stigao pozitivan nalaz za još jednog liječnika, kardiologa iz KBC-a Zagreb, koji je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', objavio je Jutarnji list.

20:34

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je u nedjelju kako se u toj bolnici cijelo poslijepodne provode izvidi o mogućoj zarazi koronavirusom određenih zdravstvenih djelatnika zbog sumnji na neke suspektne stvari.

19:47

Restorani McDonald's-a u Hrvatskoj od utorka, 17. ožujka, zatvaraju se za posjet gostiju, osim u trgovačkim centrima, a otvorene ostaju i McDrive usluga i dostava, priopćeno je iz te franšize.

19:34

Sukladno uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, na lokacijama domova zdravlja na području Grada Zagreba uspostavljaju se izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom, izvijestio je Gradski ured za zdravstvo.

17:47

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojim mrežnim stranicama raspored nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu te raspored emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

16:04

Državni inspektorat objavio je kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, a koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 120.000 kuna.

15:18

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da će Vlada najvjerojatnije u utorak izaći s novih 13 zakonskih prijedloga za mjere borbe protiv koronavirusa te dodao da će, u slučaju većih potreba, respiratorni centar u Zagrebu biti Klinički bolnički centar Dubrava.

14:31

Hrvatska televizija od ponedjeljka, 16. ožujka, na 4. programu uvodi emisiju "Studio 4 Covid - 19", posvećenu promptnom informiranju javnosti Nacionalnog kriznog stožera Civilne zaštite vezano za epidemiju koronavirusom u Hrvatskoj.

14:09

U Kliničkoj bolnici Dubrava utvrđena su dva slučaja zaraze koronavirusom, zbog čega će bolnica biti evakuirana, potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Večernji list piše kako je evakuacija u tijeku. 

13:17

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je uoči sastanka u Vladi, kako je situacija u Hrvatskoj glede koronavirusa još uvijek dobra, a spremni su i na oštrije mjere ako dođe do eskalacije, ali tako da gospodarstvo ne stane.

11:38

Ministarstvo zdravstva donijelo je Odluku o mjerama mobilizacije i rasporeda rada i radnog vremena zdravstvenih ustanova i njihovih djelatnika, kao i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe, rekao je ministar Vili Beroš.

10:39

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u nedjelju da je u Hrvatskoj sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 46.

17:10

Od jutros je u Hrvatskoj potvrđena još jedna osoba zaražena koronavirusom, došla je iz Rumunjske gdje je bila na natjecanju, smještena je u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", rekao je ministar zdravstva Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

15:28

Novooboljeli od koronavirusa u Varaždinu, peti je potvrđeni slučaj zaraze COVID-19, izvijestio je Županijski zavod za javno zdravstvo, dodavši da se nadzire ukupno 170 osoba.

13:58

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je izjavio da Vlada priprema širok niz mjera i odluka kako bi zdravstveni sustav bio podignut na višu razinu i bio pripravan odgovoriti na eventualnu 3. fazu širenja korona virusa koja znači da je dokazana njegova lokalna transmisija.

12:14

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema potvrđenih slučajeva koronavirusa, a u karantenu je tijekom noći stiglo 16 osoba, među kojima je i 14 radnika Brodosplita, koji su došli s privremenog rada u Italiji, tako da ih je u karanteni ukupno 47.

11:30

Koronavirus nije opasan za 80 do 90 posto ljudi, kazao je za Večernji list ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu, ističući da su znanstvenici puno toga naučili o tom virusu.

9:12

U Hrvatskoj je pet novoozaraženih koronavirusom što znači da je ukupno zaraženo 37 osoba, objavio je Nacionalni stožer Civlne zaštite Republike Hrvatske. 

16:47

Od jutros je potvrđeno da je koronavirusom zaraženo dijete iz zagrebačkog vrtića te pripadnik Hrvatske vojske. Trenutno su na koronavirus pozitivne 32 osobe.

14:06

Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije do podneva je pod zdravstveni nadzor stavljeno osamdeset osoba koje su u petak u Hrvatsku ušle s europskog područja s visokim rizikom zaraze koronavirusom te se moraju javiti epidemiologu.

13:25

Predsjednik Republike Zoran Milanović obratio se medijima o aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa u Uredu predsjednika Republike, gdje je istaknuo kako 'nije loša ideja napraviti zalihu kod kuće za dva, tri dana, kako bi se smanjio broj izlazaka i odlazaka u trgovine'.

13:11

Tri novozaražene osobe koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji članovi su šire obitelji prvooboljelog muškarca, imaju blage simptome bolesti ili ih uopće nemaju, izvijestio je voditelj županijskog Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.

12:40

U Zagrebu od ponedjeljka neće, osim škola i fakulteta, raditi ni dječji vrtići, objavljeno je na konferenciji za novinare Grada Zagreba vezano uz mjere protiv epidemije koronavirusa.

12:06

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zatražio je od Vlade hitno pokretanje zakonskih izmjena radi povećanja naknade za dane provedene u samoizolaciji kako bi se ljude izložene koronavirusu motiviralo da se prijave nadležnim službama.

11:42

Splitska ustanova DES danas je počela s izradom oko deset tisuća zaštitnih maski za prevenciju od koronavirusa, doznaje se od ravnateljice te ustanove Edite Maretić.

11:41

Radnici koji rade u inozemstvu, a ovaj vikend se vraćaju kući, na područje Varaždinske županije, dobit će rješenja o aktivnom zdravstvenom nadzoru od sanitarne inspekcije i morat će u 14-dnevnu izolaciju, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Rober Vugrin.

11:22

Od ponedjeljka zbog koronavirusa u Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a obustava traje dva tjedna, objavio je u petak predsjednik Vlade Andrej Plenković.

11:01

U Istri je situacija s koronavirusom krajnje ozbiljna, poručili su iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu, a dvije osobe čiji su nalazi noćas potvrđeni kao pozitivni klinički su dobro i nitko nije životno ugrožen.

10:52

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da od ponedjeljka, osim programa na HRT 3 za niže razrede, na Sportskoj televiziji kreće program za više razrede osnovnih i za srednje škole s video materijalima koji će biti dostupni online.

10:20

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pozvao je osigurane osobe, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a.

9:56

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u petak da su u Hrvatskoj zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 31. Dvoje novozaraženih je iz Pule, a dvoje iz Zagreba. 

8:38

U Hrvatskoj raste broj oboljelih od koronavirusa, rekao je danas ujutro ministar zdravstva Vili Beroš za HRT. 'Od sinoć nemamo novih zaraženih. Svaka epidemija ima svoj početak, kulminaciju i kraju. U Kini ide prema kraju, a mi smo u Europi na početku. Ipak, dobro se držimo, a zbog naših mjera koje smo uveli. Kupili smo nešto vremena u odnosu na okolne zemlje. Epidemiološka situacija u RH je adekvatna, raste broj oboljelih. No, to su oboljeli koji su došli izvana, ali nema slobodne cirkulacije. Kada i ako se to dogodi, onda ćemo reagirati' rekao je ministar te dodao kako se situacija komplicira, ali da je to očekivano. 'Svaka epidemija ima svoj tijek. Treba reći da preko 80 posto oboljelih ima slabu kliničku sliku. Treba pučanstvu reći da ima onih koji niti ne znaju da su oboljeli. Treba smanjiti paniku među pučanstvom. Izvjesno je da će sljedeći dan porasti, ali je bitno da odolijevamo lokalnoj transmisiji jer će onda još više biti oboljelih. Ali imamo i na to odgovor, imamo krevete, respiratore i liječnike', tvrdi Beroš.

7:13

Potvrđene su još dvije oboljele osobe koronavirusom, hospitalizirane u bolnici u Puli, tako da se ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj popeo na 27, priopćio je u četvrtak navečer Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

20:38

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj potvrdio je u četvrtak Hini da je u toj bolnici jučer boravio muškarac zaražen koronavirusom, zbog čega se u Dječjoj bolnici provode izvidi, a razmatraju se mjere samoizolacije djelatnika bolnice i pacijenata koji su s bili u kontaktu sa zaraženim.

20:33

Na Fakultetu političkih znanosti (FPZG) do daljnjega obustavljaju sve skupove, uključujući nastavu (predavanja na obaveznim predmetima) te akademske i javne događaje, sa stotinu ili više sudionika. Nastava s manje od stotinu sudionika će se održavati, ali pohađanje nije obavezno.

20:33

Dekanski kolegij Medicinskog fakulteta, imajući u vidu da specifičnost studije medicine i veću izloženost studenata, donio je odluku da se klinička nastava u kojoj je student u izravnom kontaktu s pacijentom, gdje je god to moguće, zamijeni seminarskim oblikom nastave. U suprotnom, klinička nastava se odgađa na 14 dana. Nastava na poslijediplomskim studijima tog fakulteta odgađa se 30 dana. Također, odlučeno je i da se komunikacija sa svim studentskim referadama do daljnjega odvija isključivo elektroničkim putem, a nastavnike se obvezuje da se pripreme za online predavanja, u slučaju zatvaranja visokih učilišta.

20:31

Sveučilište u Zagrebu odgodilo je sve aktivnosti koje nisu izravno povezane s nastavom, a rektor Damir Boras donio je upute sastavnicama zagrebačkog Sveučilišta o postupanju vezano uz epidemiiju koronavirusa, prenosi Hina

20:30

Svi kulturno-umjetnički programi i javna događanja u projektu Europske prijestolnice kulture koji su u kalendaru događanja najavljeni do 14. travnja, odgađaju se do daljnjega, izvijestila je u četvrtak Rijeka 2020, tvrka koja upravlja EPK-om.

19:04

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom, što je ukupno 25. oboljeli u Hrvatskoj, potvrđeno u četvrtak iz Zavoda za javno zdravstvo u Sisku.

19:03

Ministar Davor Božinović je na konferenciji naglasio kako ovo nije trenutak za putovanje van Hrvatske te preporučio građanima da ne putuju.

16:52

Ministar  Vili Beroš je potvrdio kako ima pet novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, sada ih je 24. Radi se o kontaktima ranije oboljelih iz Rijeke. Potvrđeni su tijekom noći. Oni su pod nadzorom i imaju vrlo blage simptome. Oni su bili u samoizolaciju i nema dokaza da su kršili tu samoizolaciju.

'Troje su bliski kontakti prva dva bolesnika iz Rijeke. Pod nadzorom su, bila je dulja inkubacija. Simptomi su blagi, gotovo da ih nema. Drugo dvoje su importirani, jedan se zarazio u Njemačkoj, drugi u Austriji. Jedan je sa srednje teškim oblikom bolesti, drugo je s blagim simptomima', rekla je Alemka Markotić.

15:38

Šestero djelatnika tvrtke Siemens Healthcare i djelatnica Fonda za zaštitu okoliša upućeni su u samoizolaciju nakon što je otkriveno da su bili u kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom.

15:26

Načelnik primorsko-goranskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić javio je da su im potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji.

14:33

Trogirska Gradska uprava preporučila je da se odgode svi skupovi na trogirskom području. Muzej grada Trogira privremeno je zatvoren, a svi sportski događaji održavat će se do daljnjega bez publike.

14:18

Načelnik promorsko-goranskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić izvijestio je u četvrtak da je taj stožer predložio Nacionalnom stožeru da se na tri tjedna, uz popratne mjere, prekine nastava u obrazovnim ustanovama na području županije.

13:46

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u četvrtak da je iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihajević' pušten brat prvooboljeloga od koronavirusa nakon što mu je nalaz bio dva puta negativan, dok su prvooboljeli i njegova djevojka još u bolnici.

11:53

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije u četvrtak je radi prevencije širenja koronavirusa preporučio odgađanje svih skupova i organiziranih okupljanja bez obzira na veličinu na području Zagrebačke županije.

11:52

U Hrvatskom saboru obveze su smanjene na najmanju moguću mjeru, vodimo računa o zdravstvenoj sigurnosti, ne samo zastupnika, nego i svih građana koji dolaze u Sabor, poručio je u četvrtak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

11:21

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Srbija je od danas obustavila sav promet na graničnim prijelazima s Hrvatskom i to Ilok-Neštin, Ilok-Sot i Ilok-Ljuba te i na riječnim graničnim prijelazima Novi Sad i Bezdan, priopćila je vukovarsko-srijemska policija.

11:05

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je izdala priopćenje u kojem navodi da se privremeno prekidaju sva natjecanja pod njezinom ingerencijom, počevši od petka, 13. ožujka.

11:03

U županijsku karantenu za zdrave osobe na splitskom Duilovu smješteno je ukupno 29 osoba od kojih je 20 hrvatskih i devet talijanskih državljana, koji su u srijedu ujutro trajektom Marko Polo iz talijanske Ancone uplovili u splitsku luku, prenosi Hina

10:52

Od petka 13.3.2020. bit će obustavljena nastava u školama i sveučilištima u Istarskoj županiji koja je najbliža Italiji. Nastava će se održavati online, računalna oprema će biti osigurana, a uključit će se i Hrvatska televizija, stoji na službenoj stranici Vlade republike Hrvatske

10:48

Tri 'prvozaražene' osobe korona virusom, prema svemu sudeći, su izliječene jer su njihovi testovi negativni, otkrio je jutros u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' na HTV-u 1 ministar zdravstva Vili Beroš.

10:27

Hospitalizirane osobe po gradovima:

Zagreb: 8
Varaždin: 4
Rijeka: 5
Pula: 2

10:27

Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 19 oboljelih osoba.

UKRATKO

  • Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.
učitaj još +
loader