Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROŽIVLJAVALA JE PAKAO: 'Povraćala sam, pala na 40 kila, pila sedative, a onda sam donijela odluku...'

 Izvor: Story

“Još kao dijete, od svoje pete godine, povraćala bih svu hranu koju bih pojela. Često sam boravila po bolnicama, gdje mi nikada nisu ništa otkrili. Bila sam jako mršava, tankih nogica i ruku, no jako izraženog trbuha. Kad su mi roditelji u prehranu uveli kozje mlijeko, tijelo je barem počelo prihvaćati hranu, no i dalje sam imala brojne probavne probleme i nepodnošljive migrene. Tijekom srednje škole i fakulteta migrene su se dodatno pogoršale, pa su mi počeli davati sedative. Znala sam da se samnom nešto događa, pa sam u toj nemoći doslovno prestala jesti. Počela sam se bolje osjećati, ali sam pala na 40 kg, što je na mojih 180 cm visine bilo strašno. S obzirom da liječnici nisu mogli utvrditi što mi je, nisam imala izbora nego eksperimentirati. Jedno vrijeme sam izbacila meso i jela samo povrće, a kako ni to nije dalo rezultate koje sam očekivala, prije pet godina odlučila sam eliminirati i gluten”, tako svoju priču započinje 41-godišnja Violeta Kos iz Koprivnice, žena koja danas na svojem uspješnom blogu educira oboljele od celijakije i s njima svakodnevno dijeli savjete i recepte.

 Izvor: Story
Violeta Kos u svojem vrtu “Kad sam izbacila gluten, stanje mi se odmah popravilo. Više nisam imala glavobolje; nakon dvije-tri godine bezglutenske prehrane, crijeva su mi se u potpunosti oporavila, a tijelo očistilo. Kad sam išla raditi testove na celijakiju, test je bio lažno negativan, s obzirom da se moje tijelo u međuvremenu očistilo” kaže Violeta. Iako je na svoju ruku izbacila gluten, to je nešto što danas nikako ne preporučuje bez konzultacije s liječnikom. “Moj povratak na glutensku prehranu trebao je trajati šest mjeseci kako bi mi se dokazala bolest, no izdržala sam samo dva. U međuvremenu mi se pogoršala autoimuna bolest štitnjače i to mi je sada primarno. Zna se da štitnjača reagira na stres i na prehranu, ali ne mogu dokazati da je razlog pogoršanju vraćanje na gluten, jer celijakija kod mene nije službeno dijagnosticirana, s obzirom da nisam izdržala režim povratka na gluten”, kaže Violeta. Nameče se pitanje zašto je toliko sve važno imati službenu dijagnozu, a ne samo slušati svoje tijelo? Violeta kaže kako je jako teško biti celijakičar u obitelji gdje je sve kontaminirano glutenom. Također, osobe koje dokazano imaju celijakiju, imaju pravo na 10 kg svojeg brašna mjesečno, a ako se žena, primjerice, odluči na trudnoću, također ostvaruje neke privilegije. Liječnici upozoravaju kako bespotrebno izbacivanje mnogih namirnica dovodi u pitanje uravnoteženost prehrane, a – najvažnije - eliminiranjem glutena ili odgađanjem uvođenja takve prehrane kod djece ne može se spriječiti nastanak celijakije (jer je to genetska bolest), već samo dodatno zakopmlicirati samo utvrđivanje dijagnoze, što se Violeti i dogodilo.

Zablude oko gluten free trenda

Gluten free trend, kojem svjedočimo posljednje vrijeme, doveo je do niza zabluda, a jedna je svakako da ćemo od bezglutenske prehrane smršavjeti. Činjenica je da izbacivanjem iz prehrane kruha, peciva i drugih ugljikohidratnih namirnica te uvođenje više povrća i voća dolazi do redukcije tjelesne težine, no i bezglutenska prehrana – ako uključuje kruh, nareske, grickalice i sl. (koje na tržištu postoje u bezglutenskom obliku) – nije 'light'. Život s celijakijom, što nam je potvrdila i Violeta, vrlo je kombliciran, jer mnogi proizvodi za koje ne bismo rekli, sadrže gluten. Primjerice, paste za zube, sušene smokve (često sadrže brašno) ili industrijska pileća prsa u ovitku (sadrže pšenične proteine), a i spužve za pranje posuđa, radne površine u kuhinji i sl. mogu biti kontaminirani glutenom, što opet izaziva probleme za oboljele. Posljednji podaci kažu kako je u Europi 11 milijuna celijakičara, no stvarna brojka onih kojima gluten u nekom obliku smeta penje se i na 190 milijuna. Stoga uvođenje prvog hrvatskog gluten free standarda u restorane i hotele, koji je nedavno i službeno dobio jedan zagrebački hotel, zasigurno će naići na odobrenje svih onih koji su zbog straha od glutena izbjegavali ovaj oblik druženja. Violetin recept za bezglutenski puding brownies možete pronaći ovdje.   Tekst: Danijela Petrov Foto: Profimedia, Screen Shot Instagram

Magazin

Royals