10 godina sretnog braka vojvotkinje Kate Middleton i princa Williama

(FILES) In this file photo taken on April 29, 2011 Britain's Prince William kisses his wife Kate, Duchess of Cambridge, on the balcony in Buckingham Palace, after the wedding service, on April 29, 2011. Prince William and his wife Kate mark a decade of marriage on April 29, 2021, with the popular couple increasingly seen as the British monarchy's future as other senior royals age or recede from view.,Image: 608438644, License: Rights-managed, Restrictions: quality repeate, Model Release: no, Credit line: LEON NEAL / AFP / Profimedia

Dan vjenčanja princa i vojvotkinje u Velikoj Britaniji bio je proglašen praznikom

Kraljevska vjenčanja uvijek su posebna, a vjenčanja engleske kraljevske obitelji još posebnija. Zato se i nakon deset godina od vjenčanja princa Williama i vojvotkinje Kate rado prisjećamo vjenčanja zbog kojeg je u Velikoj Britaniji taj dan bio proglašen praznikom. Vjenčanje je preko malih ekrana pratilo je nevjerojatne tri milijarde ljudi, a preko interneta oko 70 milijuna gledatelja. Deset godina je prošlo od spektakularnog kraljevskog vjenčanja u raskošnoj Westminster Abbey, vjenčanja održanog ispred brojnih slavnih uzvanika i pripadnika aristokratskih obitelji. Njihov poljubac na balkonu Buckinghamske palače jedan je od nazboravnih detalja, baš kao i vjenčanica Kate Middletone s potpisom engleske dizajnerice Sarah Burton, kojom je vojvotkinja zadala novi smjer i u vjenčanoj modi, do toga da su najbliži svjedoci vjenčanju para bili princ Harry i Pippa Middletone, sestra vojvotkinje od Cambridgea.

Iako su u braku 10 godina, zanimljivo je prisjetiti se da je  od njihovog poznanstva prošlo čak 20 godina. Par se upoznao kao studenti St. Andrewsa. Sjećanja na njihove početke podsjećaju i kako se Kate osjećala pri upoznavanju:'Zapravo mislim da sam pocrvenjela kada sam ga upoznala i osjećala sam se jako sramežljivo'. Oboje su, za vrijeme upoznavanja, imali druge partnere, a potom su bili samo dobri prijatelji. Zaručili su se 20. listopada 2010. godine, a sretnu vijest javnosti su obznanili 3. studenog. U braku su dobili danas sedmogodišnjeg princa Georgea, petogodišnju princezu Charlotte i trogodišnjeg princa Louisa.

A ovu je važnu godišnjicu par obilježio spontanim fotografijama na kojima se lijepo ističe i čarobni zaručnički prsten koji je princ William poklonio Kate.

Tekst Martina Rafaeli

Fotografije Profimedia